Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-experten om "arabiseringen" - "luktar rasism"

- 13/03/2012, 16:14 -
Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen säger att "arabiseringen" inte är något som man tar avstånd ifrån.
1 av 3

Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen säger att "arabiseringen" inte är något som man tar avstånd ifrån.

Leif R Jansson / SCANPIX

Niklas Orrenius tycker att uttrycket luktar rasism.
2 av 3

Niklas Orrenius tycker att uttrycket luktar rasism.

Åsa Wallin

Under parollen ”Mot våld och kriminalitet i Malmö” höll Sverigedemokraterna ett torgmöte i helgen. Där användes ordet "arabisering" för första gången. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
3 av 3

Under parollen ”Mot våld och kriminalitet i Malmö” höll Sverigedemokraterna ett torgmöte i helgen. Där användes ordet "arabisering" för första gången. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Johan Nilsson / SCANPIX

"Det är som att säga: det som är fel med Malmö idag, det är araberna."

MALMÖ. SD-experten, journalisten och författaren Niklas Orrenius tycker att Sverigedemokraternas användning av ordet "arabisering" luktar rasism lång väg. Till och med med SD-mått mätt måste det anses som ovanligt grovt.

– Jag blev förvånad när jag såg att SD använde uttrycket. Det luktar rasism, åtminstone när man använder det på det vis som SD gjorde, som exempel på något dåligt. Tidigare har partiet kritiserat islam och muslimer, och faktiskt även kunnat värva enstaka kristna arabiska sympatisörer på detta budskap. Att nu peka ut en folkgrupp - araber - på det sätt som gjordes vid torgmötet i Malmö i helgen, och säga att de står för något icke önskvärt, det är rätt grovt även med SD-mått mätt, säger journalisten och författaren Niklas Orrenius till Nyheter24.

"Inget begrepp partiet använder centralt"

Det var på Sverigedemokraternas torgmöte ”Mot våld och kriminalitet i Malmö” i helgen som formuleringen "arabiseringen" användes för första gången. Enligt en artikel i Sydsvenskan hävdade SD att just "arabiseringen" låg bakom den senaste tidens våld.

Uttalandet väckte stor irritation bland många men från SD:s riksorganisation tog man lugnt på kritiken.

– Jag vet inte exakt vad SD Malmö lägger i det här begreppet. Det är inget begrepp som partiet centralt använder sig av eller har talat om att börja använda men ej heller något som man tar avstånd ifrån, säger Martin Kinnunen till Nyheter24.

"Vi pekar inte ut någon grupp"

Men därefter backade ändå SD i Malmö och kommunalrådet Magnus Olsson som hävdade att syftet inte varit att peka ut några grupper.

– Nej, vi pekar inte ut någon grupp. Jag kan inte förstå hur man kan tolka det så, säger han till Nyheter24.

Men att använda ordet "arabiseringen" är enligt Orrenius dock som att konstatera att "det som är fel med Malmö i dag, det är araberna."

– Jag tror att SD tycker att begreppet arabisering fångar in mycket av det som potentiella väljare inte gillar i Malmö: arabiska skyltar, huvuddukar på kvinnor, antisemitism, hedersvåld. De ville kanske ha en term som täckte in även sekulära araber och pekade ut dem som icke önskvärda. SD tänkte nog att Malmöbornas tankar skulle gå till arabvärlden, till länder som Syrien och Irak, och att de skulle känna: "nej, hu, så vill vi inte ha det här", säger Niklas Orrenius till Nyheter24.

Kan det här vara en ny taktik för att få med sig andra grupper som inte gillar just "araber"?

- Kanske. Men jag noterar att SD nu backar och inte tänker använda begreppet mer. SD Malmö säger att det kan missförstås, och att avsikten inte var att peka ut en folkgrupp. I ett mail till Sydsvenskan skriver kommunalrådet Magnus Olsson att SD kanske borde ha använt begreppet "balkanisering" istället. Balkanisering betyder uppsplittring av en större region i mindre enheter, med splittring och motsättningar som följd. Jag vet att SD har en hel del sympatisörer med rötter på Balkan - kanske ville man inte förarga dem utan istället rikta in sig på araber.