Ted Ekeroth vill också få bort Gustav Kasselstrand från rollen som ordförande.
1 av 8
Ted Ekeroth vill också få bort Gustav Kasselstrand från rollen som ordförande. - Foto: Leif R Jansson/Scanpix
William Hahne, vice ordförande i SDU, petades som pressekreterare i SD. På måndagen slog han tillbaka mot SD-ledningen.
2 av 8
William Hahne, vice ordförande i SDU, petades som pressekreterare i SD. På måndagen slog han tillbaka mot SD-ledningen. - Foto: Pressbild
Mattias Karlsson till höger och Erik Almqvist till vänster tillhör båda Sverigedemokraternas absoluta topp. De ser hellre att Paula Bieler leder ungdomsförbundet.
3 av 8
Mattias Karlsson till höger och Erik Almqvist till vänster tillhör båda Sverigedemokraternas absoluta topp. De ser hellre att Paula Bieler leder ungdomsförbundet. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Hahnes före detta kollega Eric Myrin vill inte prata om pressmeddelandet där han tar ställning för nuvarande ordförande Gustav Kasselstrand.
4 av 8
Hahnes före detta kollega Eric Myrin vill inte prata om pressmeddelandet där han tar ställning för nuvarande ordförande Gustav Kasselstrand. - Foto: Sverigedemokraterna
Kasselstrand utmanas efter flera uppmärksammade konflikter med moderpartiet, framför allt i frågan om att erkänna Palestina.
5 av 8
Kasselstrand utmanas efter flera uppmärksammade konflikter med moderpartiet, framför allt i frågan om att erkänna Palestina. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Paula Bieler utmanar nuvarande SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand. Enligt källor till Nyheter24 är hon ivrigt påhejad av flera inflytelserika personer i moderpartiets innersta krets.
6 av 8
Paula Bieler utmanar nuvarande SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand. Enligt källor till Nyheter24 är hon ivrigt påhejad av flera inflytelserika personer i moderpartiets innersta krets. - Foto: Montage. The Studio / SCANPIX
Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon, är enligt Nyheter24:s källor en av de som jobbar stenhårt för att få bort Gustav Kasselstrand.
7 av 8
Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon, är enligt Nyheter24:s källor en av de som jobbar stenhårt för att få bort Gustav Kasselstrand. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Gustav Kasselstrand och William Hahne slår tillbaka mot "kuppmakarna".
8 av 8
Gustav Kasselstrand och William Hahne slår tillbaka mot "kuppmakarna". - Foto: Montage Pressbild/Sverigedemokraterna

SDU:s kaxiga hälsning till Åkesson: Vi ändrar ingenting

SDU: "En liten men fanatiskt driven grupp försöka avsätta den nuvarande förbundsstyrelsen."


Frågan som splittrar SD

När Kasselstrand och Hahne gick ut i Aftonbladet och krävde ett erkännande av en palestinsk stat var det bara toppen på ett isberg av den konflikt om Israel-Palestina-frågan som blossat upp inom SDU och SD.

Hahne petades till exempel i januari som pressekreterare i moderpartiet, något som enligt Nyheter24:s källor direkt hade att göra med debattartikeln.

Här är "kuppmakarna"

Enligt mycket säkra källor till Nyheter24 ligger den absoluta toppen inom Sverigedemokraterna bakom "kuppen" mot SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand.

Förutom Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon och SD-toppen Mattias Karlsson stöds Paula Bieler av Ted Ekeroth, tvillingbror till riksdagsmannen Kent Ekeroth. Men även Erik Almqvist, partistyrelsemedlemen Pavel Gamov och SDU Syd:s ordförande, som är ungdomsförbundets starkaste distrikt, Chang Frick.

STOCKHOLM. De interna konflikterna inom Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) fortsätter.

Så sent som på måndagskvällen gick SDU Stockholm - med nyligen petade SD-pressekreteraren William Hahne i spetsen - ut och tog ställning för den nuvarande styrelsen. Därmed går de emot utmanaren Paula Bielers kandidatur som bland annat stöds av flera "kuppmakare" som Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon och SD-toppen Mattias Karlsson.

I ett pressmeddelande skriver de att: "Då en liten men fanatiskt driven grupp, bestående av personer som i flera fall inte ens är medlemmar, tvingats avslöja sina planer på att försöka avsätta nuvarande förbundsstyrelse vill SDU Stockholm, förbundets medlemsstarkaste distrikt, med detta uttalande uttrycka sitt helhjärtade stöd för sittande förbundsstyrelse."

Petades av partiledningen efter debattartikeln

En av anledningarna till Bielers kandidatur är att SDU gått emot moderpartiet på flera sätt. Den känsligaste frågan handlar om att nuvarande ordförande Gustav Kasselstrand tillsammans med William Hahne, i en kritiserad debattartikel, krävde att Sverigedemokraterna skulle erkänna en palestinsk stat.

Men artikeln fick konsekvenser för Hahne. Nyheter24 kunde avslöja att SD-ledningen valde att peta honom från sin roll som pressekreterare för riksorganisationen. Enligt Nyheter24:s källor ska William Hahne under ett partistyrelsemöte tagit mycket illa vid sig och till och med pressats till tårar av kritiken från den högsta partiledningen.

Vägrar svara på frågor om utspelet

I SDU Stockholms styrelse sitter William Hahne som ordförande. Men gårdagens pressmeddelande skrevs även under av hans förre kollega - SD:s nuvarande pressekretare Eric Myrin.

Men när Nyheter24 ringer upp Eric Myrin för en kommentar om varför han tar ställning i frågan vill han inte svara.

– Jag kan inte svara på några av de frågorna.

Varför det? Du har ju skrivit under med ditt namn i ett pressmeddelande som ni skickat ut.

– Därför att jag är pressekretare för SD och det är min roll i media.

"Debattartikeln var illa genomtänkt"

Efter att SDU Stockholm tagit ställning mot utmanaren Paula Bieler har hon även bemött kritikten och återigen pekat på den infekterade frågan som fällde Hahne och som involverat den absoluta toppen inom Sverigedemokraterna.

"Visst har jag framfört kritik även mot sakinnehållet i den nu välkända debattartikeln, som i många aspekter var illa genomtänkt, men det avgörande var snarare själva förfarandet och de karaktärbrister som agerandet före och efter publiceringen av artikeln tydliggjorde." - skriver Paula Bieler på sin blogg på tisdagen.

/
/
/
/
/
/
/
SDU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!