Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Framstående forskare fuskade

- 13/03/2009, 01:45 -

Minst 21 artiklar är påhittade.

Den amerikanske läkaren Scott S Reuben var en framstående forskare inom smärlindring. Nu har det visat sig att forskningen bara var en bluff.

Reuben har erkänt att data som hans forskning bygger på bara är påhittade. Det handlar om minst 21 artiklar publicerade från 1996 och framåt, vilket gör fallet till något som kan vara det mest utdragna och utbredda fallet av akademiskt bluffande, rapporterar The New York Times.

Läkarens låtsasforskning visade att det är bättre att ge nyopererade patienter aspirinlika läkemedel i stället för narkotiska preparat för smärtlindring. Resultaten var som skräddarsydda för läkemedelsföretagen.

Reubens forskning finansierades till stor del av det amerikanska läkemedelsföretaget Pfizer. Många av företagets läkemedel framställdes som de bästa i hans studier.

En talesman för Pfizer säger att företaget räknar med att forskare ska vara ärliga och motiverade att göra det bästa för patienterna. Företaget är mycket besviket på forskaren, skriver New York Times.

Skrivet av: