Lördag 8 Maj
Stockholm

Kanyler och blodpåsar på sopstation

Återvinningsstationen ligger mittemot vårdcentral i Göteborg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Blodpåsar och kanyler dumpas vid en sopstation på Hisingen i Göteborg.

För andra gången på två veckor låg på torsdagen påsar för blod och dropp, samt flera kanyler, i och bredvid återvinningsstationen i Kyrkbyn på Hisingen i Göteborg.

– Det är väldigt obehagligt, säger kvartersvärden Thony Fridh på Bostadsbolaget som hittade de begagnade påsarna och kanylerna på torsdagsmorgonen, till Göteborgs-Posten.

– Det var väldigt lätt att komma åt kanyler och blodpåsar.

Återvinningsstationen ligger tvärsöver gatan från Kyrkbyns vårdcentral, och alldeles i närheten ligger en lekplats där många barn brukar hålla till.

När vårdcentralen blev underrättade om problemet förra veckan gjorde de ingenting åt det.

– De kom bara ut och tittade, de verkade inte alls ha lust att ta hand om grejorna, säger Fridh till GP.

Först när de skrämmande fynden dokumenterades med kamera kom en sköterska ut och tog hand om avfallet.

Wiveka Arvidson är chef för Kyrkbyns vårdcentral. Hon hade på torsdagseftermiddagen ingen aning om hanteringen av det farliga avfallet.

– Självklart har vi rutiner för att ta hand om riskavfallet, säger hon. Jag har ingen aning om hur det här har kunnat inträffa.

Marie-Louise Gefvert är primärvårdsdirektör i Göteborg.

– Det låter ju fullkomligt osannolikt att vår personal skulle slängt riskavfall i en återvinningsstation, säger hon. Det finns väl inarbetade rutiner för att ta hand om riskavfall, det sitter i ryggmärgen hos all sjukvårdspersonal.

Men Gefvert utesluter ändå inte att det kan stämma.

– Om det osannolika ändå skulle ha inträffat, om det varit någon på vårdcentralen som slängt riskavfallet därute, måste vi utreda hur det kunnat gå till. Men det vore oerhört förvånande, sger Gefvert till GP .

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela