När pressen kring Håkan Juholt uppstod under hösten efter hans bostadsskandal passade Jan Emanuel lägligt nog på att besöka honom på partihögkvarteret. Med sig hade han en blombukett.
1 av 4
När pressen kring Håkan Juholt uppstod under hösten efter hans bostadsskandal passade Jan Emanuel lägligt nog på att besöka honom på partihögkvarteret. Med sig hade han en blombukett. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Jan Emanuel har tidigare varit ordinarie riksdagsledamot mellan 2002–2006. Samt från mitten av mars 2009 till oktober 2010, denna gång som ersättare för den avgående Pär Nuder.
2 av 4
Jan Emanuel har tidigare varit ordinarie riksdagsledamot mellan 2002–2006. Samt från mitten av mars 2009 till oktober 2010, denna gång som ersättare för den avgående Pär Nuder. - Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
Jan Emanuel Johansson vann dokusåpan Robinson 2001.
3 av 4
Jan Emanuel Johansson vann dokusåpan Robinson 2001. - Foto: PATRICK TRÄGÅRDH / SCANPIX
Jan Emanuel Johanssons affärer måste utredas hävdar Socialdemokraterna i Norrtälje.
4 av 4
Jan Emanuel Johanssons affärer måste utredas hävdar Socialdemokraterna i Norrtälje. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Socialdemokraterna i krismöte om Jan Emanuels framtid

Efter skandalerna kring den före detta S-profilens boenden för ensamkommande flyktingbarn kräver flera partikollegor att man synar oegentligheterna och startar en utredning om vad som har hänt.


Jan Emanuels skandaler

Robisonvinnaren har de senaste åren utmålats som en ful fisk i media. För Nyheter24 bemöter anklagelserna och svarar på kritiken mot ett av hans flyktingboenden.

Läs mer om alla skandaler här.

Nyheter24:s reporter Henrik Eriksson bloggar om intervjun med Jan Emanuel och ett förslag om ett framtida samarbete. Men med en ett villkor. Att Robinsonvinnaren blev nöjd med artikeln.

NORRTÄLJE.

– Antingen får han avgå eller skärpa sig och sköta det här med bättre omsorg och omtanke, säger Gary Park, S-politiker i kommunfullmäktige och ersättare till kommunstyrelsen, till Nyheter24.

På onsdagskvällen kommer Socialdemokraterna i Norrtälje att ha ett krismöte där den senaste tidens skandaler kring den före detta S-riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson kommer att diskuteras.

– Jag är upprörd. Gång efter annan är det en socialdemokratisk politiker som ifrågasätts. Det här är sista droppen som får bägaren att rinna över, säger Kjell Drotz, S-ledamot i kommunfullmäktige, till Nyheter24.

Det handlar bland annat om att Jan Emanuel drivit vårdhemmet Sörbacken i Uppsala för ensamkommade flyktingbarn utan tillstånd från Socialstyrelsen. Men även avslöjanden om att s-profilen tjänade miljoner på sina affärer medan de ensamkommande flyktingbarnen bodde i sunkiga och misskötta lokaler.

– Vi måste gå till botten med det här och utreda vad som skett. Det är inte okej och det finns ingen som kan tycka det heller. Vi kommer att behöva att ha en diskussion i partiet och jag räknar med att det blir en fråga vi tar upp på styrelsemötet i kväll, säger Ulrika Falk, S-ledamot i kommunfullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen, till Nyheter24.

Jan Emanuels framtid osäker

Ulrika Falk kommer likt Gary Park att kräva att frågan om Jan Emanuels framtid inom partiet diskuteras. Av de tiotalet S-politiker i Norrtälje som Nyheter24 har talat med är det bara kommunstyrelseledamoten Kristin Bergström som säger att hon har förtroende för Jan Emanuel - men även hon vill ha en förklaring från hans sida innan hon uttalar sig.

I kommunstyrelsen sitter även Hanna Stymne-Bratt. Hon var en av de som inte ville uttala sig om Jan Emanuels miljonvinster tidigare i veckan men som nu lättar på locket när hon får höra om missförhållandena på Sörbacken.

– De regler som finns måste alla följa och det måste vara lika för alla, säger hon till Nyheter24.

Är Jan Emanuel lämplig som politiker?

– Jag kan inte svara på det just nu. Egentligen är svaret självklart men jag kan inte säga något nu.

Socialdemokraternas ordförande i Norrtälje - Olle Jansson - hävdade i måndags att Jan Emanuel Johansson är lämplig som politiker om han följer lagar och förordningar.

– Men är det så att han inte gör det tycker jag inte han är lämplig, sa Olle Jansson då.

"Man ska sköta sina kort rätt"

När Nyheter24 återigen ringer upp Olle Jansson efter att skandalen kring Sörbacken uppdagats visar det sig att han inte visste om att Jan Emanuel drivit vårdhemmet utan tillstånd.

– Så länge man inte är delgiven misstanke om brottslighet får man vara med men man ska sköta sina kort rätt, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Nya arbetarkommunstyrelsen kommer att träffas i kväll men det här är inget vi har på dagordningen men vi kommer säkert ta upp det här nu.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!