Den vanligaste typen av bedrägeri på sociala medier sker däremot genom hackade konton, där hackaren utger sig för att vara någon annan.
Den vanligaste typen av bedrägeri på sociala medier sker däremot genom hackade konton, där hackaren utger sig för att vara någon annan. - Foto: Øijord, Thomas Winje/AP/Scanpix

Webbinjicering - så stjäl de dina pengar via Facebook

Efter nya rapporter varnar säkerhetsföretagen för jätten bland sociala medier. Du kan nu bli av med dina besparingar på Facebook.


Så undviker du att bli lurad på sociala medier

Facebook har gått ut och varnat sina användare för det nya skadeprogrammet. Enligt sajten begär de aldrig andra uppgifter än användarnamn och lösenord.

I Sverige begås däremot de flesta bedrägerier på sociala medier av personer som hackar konton och ber kontakterna om pengar eller andra personliga uppgifter.

- Det finns tyvärr inte så mycket man kan göra. Däremot kan man vidta åtgärder själv och tänka efter om man kan lita på vart och till vem man ger ut sina personliga uppgifter, berättar kriminalinspektör Lars Minnedal, för Nyheter24.

Minnedal förklarar också att det är bäst att kontakta Facebookvännen via telefon, alternativt Skype, om de frågar efter pengar.

- Man får fråga sig om det är en bra kompis som man kan lita på, eller om det bara är en ytlig bekant och om personen över huvud taget befinner sig i den knipan de säger sig vara i. Ställ kontrollfrågor: Hur mår hunden? Jobbar mamman kvar på Arlanda? Hur går det i skolan, etc, förklarar Minnedal för Nyheter24.

INTERNET. Det onlinebaserade säkerhetsföretaget Trusteer har nu upptäckt ett nytt bedäregeriprogram som hemsöker Facebook. Programmet uppmanar användare att fylla i kreditkortsuppgifter i Facebooks namn och länsar sedan kontot på rubbet.

Programvaran är en uppdatering på en tidigare version och tillhör bedrägerisorten "webbinjicering".

- Programmet attackerar Facebookbesökare efter att de loggat in på deras konto och själ både kreditkorts- samt personlig information. Vi har även hittat en marknadsföringsvideo som använts av skaparna av programmet för att demonstrera hur webbinjiceringen fungerar, skriver Trusteer.

Förekommer sällan i Sverige

Nyheter24 har pratat med Lars Minnedal, kriminalinspektör på bedrägeriroteln i Stockholm, som ännu inte kände till det nya hackningsprogrammet.

Det är i stället vanligare med användarkonton som blir hackade med syftet att begära pengar från kontots Facebookvänner.

Hur vanligt är det med bedrägerier via sociala medier?

- Det går i vågor, vi har ju haft en del på just Facebook och det har vi varnat för på vår Facebooksida. Innan man ger ut några uppgifter borde man åtminstone kontakta personen via telefon så att man verkligen vet att det är rätt person.

Hur undviker man att bli lurad?

- Det finns nästan ingen situation då man har tillgång till Facebook och inte kan nå varandra via någon telefon på en ambassad eller annat sätt, säger Minnedal och fortsätter:

- Sen ska man givetvis ta kontakt med Facebook. Det finns inget seriöst företag som vill ha såna här typer av uppgifter. 

Enligt Facebook begär sajten aldrig några former av kredituppgifter och nu varnas användare för att aldrig fylla i annat än e-post och lösenord vid inloggning.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japan återupptar Unrwa-stöd

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Miljarder ska rädda kvar halvledarjätte

1 timme sedan
Den nederländska regeringen tänker satsa många miljarder för att försäkra sig om att globala företag som halvledarjätten ASML inte flyttar från landet.