Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Webbinjicering - så stjäl de dina pengar via Facebook

- 06/04/2012, 11:59 -
Den vanligaste typen av bedrägeri på sociala medier sker däremot genom hackade konton, där hackaren utger sig för att vara någon annan.

Den vanligaste typen av bedrägeri på sociala medier sker däremot genom hackade konton, där hackaren utger sig för att vara någon annan.

Øijord, Thomas Winje/AP/Scanpix

Efter nya rapporter varnar säkerhetsföretagen för jätten bland sociala medier. Du kan nu bli av med dina besparingar på Facebook.

INTERNET. Det onlinebaserade säkerhetsföretaget Trusteer har nu upptäckt ett nytt bedäregeriprogram som hemsöker Facebook. Programmet uppmanar användare att fylla i kreditkortsuppgifter i Facebooks namn och länsar sedan kontot på rubbet.

Programvaran är en uppdatering på en tidigare version och tillhör bedrägerisorten "webbinjicering".

- Programmet attackerar Facebookbesökare efter att de loggat in på deras konto och själ både kreditkorts- samt personlig information. Vi har även hittat en marknadsföringsvideo som använts av skaparna av programmet för att demonstrera hur webbinjiceringen fungerar, skriver Trusteer.

Förekommer sällan i Sverige

Nyheter24 har pratat med Lars Minnedal, kriminalinspektör på bedrägeriroteln i Stockholm, som ännu inte kände till det nya hackningsprogrammet.

Det är i stället vanligare med användarkonton som blir hackade med syftet att begära pengar från kontots Facebookvänner.

Hur vanligt är det med bedrägerier via sociala medier??

- Det går i vågor, vi har ju haft en del på just Facebook och det har vi varnat för på vår Facebooksida. Innan man ger ut några uppgifter borde man åtminstone kontakta personen via telefon så att man verkligen vet att det är rätt person.

Hur undviker man att bli lurad?

- Det finns nästan ingen situation då man har tillgång till Facebook och inte kan nå varandra via någon telefon på en ambassad eller annat sätt, säger Minnedal och fortsätter:

- Sen ska man givetvis ta kontakt med Facebook. Det finns inget seriöst företag som vill ha såna här typer av uppgifter. 

Enligt Facebook begär sajten aldrig några former av kredituppgifter och nu varnas användare för att aldrig fylla i annat än e-post och lösenord vid inloggning.