Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Betyg i fyran" - då sågar alla Björklund

- 18/04/2012, 16:06 -
I Björklunds "drömskola" ska tioåringar bli betygsatta.
1 av 6

I Björklunds "drömskola" ska tioåringar bli betygsatta.

Pontus Lundahl / SCANPIX

I nuläget är det betyg från årskurs sex och skriftliga omdömen från årskurs ett som gäller.
2 av 6

I nuläget är det betyg från årskurs sex och skriftliga omdömen från årskurs ett som gäller.

Janerik Henriksson / SCANPIX

Det nya utspelet sågas av allianskollegorna.
3 av 6

Det nya utspelet sågas av allianskollegorna.

Janerik Henriksson / SCANPIX

Ulrika Carlsson (C).
4 av 6

Ulrika Carlsson (C).

Riksdagen

Margareta Pålsson (M).
5 av 6

Margareta Pålsson (M).

Riksdagen

Yvonne Andersson (KD).
6 av 6

Yvonne Andersson (KD).

Riksdagen

Utbildningsministern vill ha betyg ännu längre ner i åldrarna - och får nu kritik av både allianskollegor och forskare.

STOCKHOLM. Reformer på reformer på reformer har präglat den svenska skolpolitiken men trots det syns sämre snarare än bättre resultat. Och även fast kritiken om ständiga förändringar kommit från flera håll går utbildningsminister Jan Björklund (FP) nu ut med att han vill ha betyg redan från årskurs fyra - trots att ett nytt system nyligen införts.

Hans kollegor i alliansen tycker dock att han borde hejda sig.

– Jag ser ingen anledning att prata om nya förändringar när vi precis infört ett nytt betygssystem, säger Ulrika Carlsson (C), skolpolitisk talesperson, till Nyheter24.

Vad tycker du om att han ändå säger en sådan här sak?

– Det får stå för honom, vi tycker det är bättre att se till att det här blir bra.

Även Moderaternas talesperson i skolfrågor, Margareta Pålsson (M), tycker det är onödigt att i nuläget tala om ytterligare förändringar, även om hon inte är helt främmande för att gå ner i årskurserna.

– Från början, när vi förhandlade förra gången, ville vi ha från femman och Folkpartiet från sexan, säger hon till Nyheter24.

Kristdemokraterna är emot att sätta betyg så tidigt som bland tioåringar och ställer sig även de frågande till Björklunds uttalande.

– Det vore värdefullt om vi fick låta det nya systemet leva ett tag och sedan utvärdera det, säger Yvonne Andersson (KD), skolpolitisk talesperson, till Nyheter24.

"På vissa ställen motiverar det eleverna"

De senaste årens skolreformer, oavsett färg på regeringen, har baserats på lite eller ingen forskning. I Nyheter24:s tidigare granskning konstaterade Skolverkets medarbetare att just de tidiga betygen "främst var ett politiskt beslut". Och den forskning som finns är tvetydig.

– Om man tittar internationellt finns det både och. På vissa ställen motiverar det eleverna. Men i Sverige är kunskapsprestation inget bra framgångsrecept. De lärare som är för menar att det är en motivskapande kraft, säger Tomas Kroksmark, professor i pedagogiskt arbete på Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, till Nyheter24.

Han menar att tidigare betyg främst gynnar högpresterande elever. Kroksmark tror att Björklund försöker visa handlingskraft efter att ha fått utstå hård kritik, men att utspelet mycket väl kan slå tillbaka på honom själv.

– Det känns lite oöverlagt med tanke på att vi nyss infört betyg från sexan. Många kommuner jobbar redan mycket med den senaste reformen, säger han.