Nu kommer ny information om att politikerna fått reda på underpriset på förhand.
1 av 4
Nu kommer ny information om att politikerna fått reda på underpriset på förhand. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Serafen avknoppades för 700 000 kronor - och såldes vidare för 20 miljoner.
2 av 4
Serafen avknoppades för 700 000 kronor - och såldes vidare för 20 miljoner. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
"Uppenbart att det i verkligheten hade ett högre pris", säger dåvarande biträdande landstingsdirektören.
3 av 4
"Uppenbart att det i verkligheten hade ett högre pris", säger dåvarande biträdande landstingsdirektören. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Alliansens landstingsråd. Varken Christer G Wennerholm, Filippa Reinfeldt eller Birgitta Rydberg vill kommentera.
4 av 4
Alliansens landstingsråd. Varken Christer G Wennerholm, Filippa Reinfeldt eller Birgitta Rydberg vill kommentera. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Alliansen visste om underpriset på Serafen

Flera tjänstemän varnade politikerna för att vårdcentralen skulle säljas för billigt - ändå stoppades inte affären.


Avslöjades i januari

Det var i början av året som vårdmottagningen Serafen såldes vidare till Capio för, enligt uppgifter, 20 miljoner kronor. Capio ägs av riskkapitalbolagen Nordic Capital och Apax.

2007 hade sex läkare fått köpa mottagningen till priset 694 500 kronor och då ingick bland annat personal, kundregister, maskiner och lokaler. Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) har sagt att man inte trodde att vissa skulle berika sig. Även statsminister Fredrik Reinfeldt har kritiserat affären, som polisanmäldes av Vänsterpartiet i Stockholm.

STOCKHOLM. Landstingspolitikerna i den borgerliga majoriteten fick redan innan vårdcentralen Serafen såldes reda på att priset skulle bli alldeles för lågt. Biträdande landstingsdirektören Göran Stiernstedt skickade ett mejl till både politiker och läkare om att det fanns en marknad för att betala mångmiljonbelopp - inte 700 000 som priset till slut blev.

– Det var uppenbart att det i verkligheten hade ett högre pris. Jag hade ingen uppfattning hur mycket över detta värdet var, annat än att det var mångmiljonbelopp. Jag uppfattade det som en politisk ambition att sälja billigt för att underlätta för personalen att ta över, säger han till Sveriges Radios Ekot.

Styrelseledamöter protesterade

Efter försäljningen till läkarna 2007 såldes Serafen vidare fyra år senare - för cirka 20 miljoner till ett riskkapitalbolag. När det första priset skulle sättas protesterade flera ledamöter i styrelsen för Stockholms läns sjukvårdsområde, den enhet som var ansvarig för vårdcentralen.

– Det fanns dolda värden i detta, och då sa vi att vi inte tyckte att det var affärsmässigt. Vi undrade om det verkligen var så här de menade, säger Sussi Kvart, näringslivsjurist och styrelseledamot, till Ekot.

Ingen minns eller vill svara

De skickade informationen vidare till det då ansvariga landstingsrådet Maria Wallhager (FP) som nu inte vill svara på några frågor. Det vill inte heller landstingsråden Filippa Reinfeldt (M), Christer G Wennerholm (M) och Birgitta Rydberg (FP). De hänvisar samtliga till landshövdingen Chris Heister (M), som då var ordförande i landstingsstyrelsen. Hon hävdar i sin tur att hon inte hade någon aning om uppgifterna att Serafen skulle säljas för billigt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.