Jenny Madestam tycker inte att det saknas alternativ bakom honom.
1 av 6
Jenny Madestam tycker inte att det saknas alternativ bakom honom. - Foto: Stockholms universitet / Orasis Foto
Ser du slutet på karriären som statsråd, Carl Bildt?
2 av 6
Ser du slutet på karriären som statsråd, Carl Bildt? - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Här välkomnar han och Margaretha af Ugglas Rysslands premiärminister till Harpsund.
3 av 6
Här välkomnar han och Margaretha af Ugglas Rysslands premiärminister till Harpsund. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Carl Bildt när han valdes till ny moderatledare 1986.
4 av 6
Carl Bildt när han valdes till ny moderatledare 1986. - Foto: Rolf Hamilton / AP / SCANPIX
Enligt flera experter är det troligt att han gärna återvänder till FN.
5 av 6
Enligt flera experter är det troligt att han gärna återvänder till FN. - Foto: Richard Drew / AP / SCANPIX
Hon nämner biståndsminister Gunilla Carlsson (M) som ett exempel.
6 av 6
Hon nämner biståndsminister Gunilla Carlsson (M) som ett exempel. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

"Bildt lämnar politiken om Alliansen förlorar 2014"

DEL 3. Efter 33 år i rikspolitiken talas det om att slutet är nära för utrikesminister Carl Bildt, skandalernas man.


Del 1 och 2

Missa inte de tidigare delarna i veckans artikelserie om Carl Bildt. Först "Carl Bildt - skandalernas man", med alla gånger då han varit i blåsväder och kritiserats. Sedan en återblick på de nyhetsinslag, inspelningar och andra klipp som gjort honom till en internetsuccé, även utanför twitter.

SVERIGE. "Rappakalja" eller ej. Det har spekulerats rejält kring hur lång tid Carl Bildt har kvar som svensk utrikesminister. Men som det ser ut nu är det mycket som tyder på att han inte kommer att lämna sitt uppdrag förrän efter valet. Den största frågan är därmed vad han gör efter valet. Enligt en källa med god insyn i Moderaterna handlar det mesta om utgången 2014.

– Om Alliansen förlorar valet är jag övertygad om att han lämnar politiken och gör något annat, säger källan, som också menar att det inte finns något egentligt alternativ bakom Bildt.

Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, tror dock att det finns flera potentiella utrikesministrar i Moderaterna.

– Det finns personer inom partiet som vi inte känner till som säkerligen skulle kunna fungera som utrikesminister. Det tror jag inte är problemet, säger hon och nämner biståndsminister Gunilla Carlsson som ett redan välkänt namn.

Stort självförtroende

Relationen mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt har varit omdiskuterad, inte minst eftersom Reinfeldt skälldes ut inför hela riksdagsgruppen 1995. Och det är möjligt att de spänningarna fortfarande lever kvar.

– Det är inte helt självklart att Reinfeldt kan peta Bildt, i så fall ska det vara för något mycket allvarligt, säger Madestam.

Trots mängder och mängder av uppmärksammade affärer och misstankar har han stått upp när det blåst som mest. Något som gör honom i det närmaste unik i svensk politik.

– Han har ett väldigt stort självförtroende. I situationer där andra blir stressade blir han inte det, säger Madestam.

En som flera gånger försvarat Carl Bildt när det blåst snålt, och fått kritik för det, är Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin.

– Ibland har jag sagt att jag inte delar kritiken mot Bildt, om till exempel de svenska journalisterna i Etiopien. Då har en del blivit förvånade naturligtvis. Men jag är inte en oppositionspolitiker som hela tiden klagar och opponerar, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Och ja, faktiskt, ibland får jag kritik internt för det från kamrater som tycker att man aldrig ska säga att man håller med Carl Bildt.

Jämförs med Göran Johansson (S)

Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, menar att Bildt klarat sig undan så pass bra även på grund av sin mycket starka ställning internt i Moderaterna.

– Jag tror att partiet accepterat att han har lite "lik i garderoben". Han har en sån pondus, utrikespolitisk erfarenhet och ett enormt kontaktnät, säger han till Nyheter24.

Hinnefors jämför med till exempel förre socialdemokratiske partiledaren Håkan Juholt och tidigare försvarsministern Sten Tolgfors, som han menar inte alls hade samma maktbas inom sitt respektive parti. I stället jämför han Bildt med Göran Johansson (S), tidigare kommunalråd i Göteborg.

– Han lyckades också ibland balansera på det formella men ändå skaka av sig kritiken och köra vidare, säger Hinnefors.

"Tror han nöjer sig efter valet"

Han tycker inte att det finns mycket just nu som tyder på att Carl Bildt hoppar av efter valet.

– Han tycks ju trivas alldeles förträffligt med att vara utrikesminister, säger Hinnefors.

Men ett toppjobb inom FN eller liknande är det som är Bildts dröm på ålderns höst, menar Jenny Madestam.

– Han är en erfaren och kunnig politiker, något som talar för att han fortsätter. Men jag tror att han nöjer sig efter valet, säger hon.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!