Politik.
Stefan Löfven första maj-talade i Göteborg inför 15 000 människor. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Stefan Löfven: "Vi ska investera i landets unga"

Stefan Löfven tog upp Sveriges höga ungdomsarbetslöshet och riktade hård kritik mot regeringen i sitt första maj-tal.– Regeringen väntar på bättre tider. Vi väntar på en bättre regering, sade han.


Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har varit sparsam med politiska förslag och inriktningar sedan han tillträdde i januari. I dagens första maj-tal tog han dock upp flera saker han vill satsa på som ny partiledare. Däribland ungdomsarbetslösheten som han till stora delar beskyller regeringen för.

– De (ungdomarna, reds anm.) möts allt för ofta av en stängd dörr. Undersökningar visar att ungdomar mest drömmer om jobb och allra helst tillsvidareanställning. Men arbetslöshet är frihetens direkta motsats. I dag är 147 000 unga människor arbetslösa. Om vi skulle ställa dem på en rad härifrån och söderut skulle den sista stå i Varberg och stampa. Det är ens skrämmande bild som visar att regeringens politik är ett rejält misslyckande, sade Löfven, och fortsatte:

- Det är inget fel på ungdomarna, utan det är fel på den förda politiken. Vårt besked är att vi tror på ungdomarna och vi ska göra det möjligt för varje ung kille och tjej att tro på framtiden.

"Solidaritet och jämlikhet"

Löfven riktade särskilt hård kritik mot hur regeringen skötte finanskrisen 2008-2009. Enligt Löfven var det tusentals svenskar som förlorade jobben "i onödan".

– Om de hade agerat som regeringar gjorde i andra länder i stället för att sitta passiva hade inte alla dessa människor behövt gå ut i arbetslöshet, sade Löfven, och fortsatte:

– Regeringen väntar på bättre tider, Sverige väntar på en bättre regering. Många känner i dag att Sverige inte längre är på väg framåt, utan bakåt, sade Löfven.

"Fattigdomen i Sverige ska bli något man bara läser om i historieböckerna"

Och just framåt ska Sverige, enligt Löfven, ta sig med hjälp jämlikhet och solidaritet. Han talade länge om en politik där kvinnor och män ges samma möjlighet i arbetslivet.

– Den ska se till att hälften av invånarna, hälften av entreprenörerna, hälften av genierna, inte hålls tillbaks.

Partiledaren betonade att Socialdemokraterna bygger ett Sverige för alla och att partiet kommer slåss mot alla typer av diskriminering. Löfven talade även om en modernare äldrevård och en sjukvård i världsklass.

– Tillsammans ska vi göra fattigdomen i Sverige till något som man bara läser om i historieböckerna, sa Löfven innan han övergick till att tala om Sveriges internationella roll.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.