Lördag 25 Sep
Stockholm

Efter värme och solsken - nu kommer snön igen

. . .under första maj firandet kommer nu. . .
1 av 5
. . .under första maj firandet kommer nu. . . Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Efter strålande väder och solsken. .
2 av 5
Efter strålande väder och solsken. . Foto: Andy Wong / AP / SCANPIX
SWC:s klimatexpert och ordförande, Martin Hedberg, menar att det inte är vanligt med snö så här sent på året.
3 av 5
SWC:s klimatexpert och ordförande, Martin Hedberg, menar att det inte är vanligt med snö så här sent på året. Foto: SWC Homepage
. . . snö och slask. Åtminstone i Norrland och i delar av Svealand.
4 av 5
. . . snö och slask. Åtminstone i Norrland och i delar av Svealand. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Snön är tillbaka.
5 av 5
Snön är tillbaka. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Efter växlande väder under mars och april månad fortsätter vädret att överraska: "Snöfall i maj är inte vanligt".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Global Uppvärming

Sedan 1950-talet har forskare rapporterat om en uppvärmning av jordens hav och lägre atmosfär. Global uppvärmning är alltså termen på denna observation - samt dess förutspådda fortsättning.

Uppvärmingen beror troligtvis på utsläppet av växthusgaser som orsakats av människan. Det finns också teorier om att icke-mänskliga faktorer som varierad solaktivitet och vulkanutbrott påverkat temperaturen.

Väderforskningen kan dock vara problematisk eftersom att naturens krafter är högst opålitliga och fylld av överraskningar.

Källa: Wikipedia.

SVERIGE. Valborgshelgen bjöd på strålande solsken och en känsla av att sommaren var på väg. Men låt er inte luras. Under natten till fredagen väntas nämligen snön återigen vara tillbaka, rapporterar SVT.

Snöfallet kommer att äga rum i Norrland och delar av Svealand. Enligt klimatexperten och ordförande för Swedish Weather & Climate Center, Martin Hedberg, är det däremot svårt att förklara vad det växlande vädret kan bero på.

– Just snöfall i maj är inte särkskilt vanligt men det är inte heller ovanligt att vädret varierar fram och tillbaka, säger han till Nyheter24.

Kan det vara en klimatförändring?

– Klimat handlar om statistik så det går inte att avgöra ännu. De tydligaste tecknen på klimatförändring är att medeltemperaturen stiger över hela jorden, svarar Hedberg och fortsätter:

– Så de här växlingarna vi ser i extrema punkter måste man se över i en helhet och inte bara i Sverige utan på flera platser.

Enligt SVT kan det handla om ett par decimeter nysnö i Norrland.

Kommentera
Kopiera länk
Dela