Söndag 19 Sep
Stockholm

37-åringen får åtta år för gångtunnelmordet

29-åringen knivhöggs till döds i en gångtunnel, dock inte i denna.
1 av 2
29-åringen knivhöggs till döds i en gångtunnel, dock inte i denna. Foto:
I Kristinehamn sörjde man 29-åringen som dödades natten till juldagen.
2 av 2
I Kristinehamn sörjde man 29-åringen som dödades natten till juldagen. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Mannen släpptes från ett behandlingshem trots anmälan om misshandel. En vecka senare mördades en 29-årig man i en gångtunnel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Därför döms han inte för mord

Enligt tingsrätten har 37-åringen "visat en sådan synnerlig hänsynslöshet att den grova misshandeln ska bedömas som synnerligen grov". Tingsrätten skriver även i domen att 37-åringen lämnade mannen blödande på platsen. Han måste därför ha varit medveten om att det fanns en risk för att mannen skulle dö av sina skador och att han i så fall var orsaken till det.

Rätten hävdar dock att det inte går att fastställa att dödandet var uppsåtligt. Därför döms 37-åringen endast för vållande till annans död.

Han döms även för misshandel och olaga hot vid två andra tillfällen och ska betala ett skadestånd på 100 000 kronor.

KRISTINEHAMN. En 37-årige man döms till åtta års fängelse för det så kallade "gångtunnelmordet" på en 29-årig man. Den avlidne mannen hittades av två förbipasserande kvinnor klockan 03.34 under natten till juldagen förra året.

Mannen som greps samma dag som mordet inträffade döms dock inte för mord utan grov misshandel och vållande till annans död.

Nyheter24 har tidigare avslöjat att under tiden som 37-åringen var inlagd på ett behandlingshem för svårbehandlade personer anmäldes han för misshandel.

Hög risk för återfall i kriminalitet

Enligt uppgifter till Nyheter24 är personerna på det aktuella behandlingshemmet normalt svårbehandlade, med kriminellt förflutet och narkotikaproblem. Normalt sett är det också stor risk för återfall i kriminalitet.

37-åringens behandling avbröts kort efter att han anmälts för den aktuella misshandeln. En vecka efter han släpptes från hemmet mördades 29-åringen i en gångtunnel.

– Det fanns inte skäl att misstänka att han skulle återfalla i denna typ av brottslighet, sa den ansvarige åklagaren Jan-Erik Nyman till Nyheter24 då och fortsatte:

– Efter sin senaste dom i februari fick han kontraktsvård (kan utdömas i stället för fängelse om missbruk är involverat, reds. anm.) där han skött sig enligt de kontakter jag haft med frivården.

Dog av blodförlust

Den 29-årige avlidne mannen ska ha blivit utsatt för mycket kraftigt våld, i form av slag mot huvudet, strypgrepp och knivhugg i låret. Han dog senare av blodförlust.

Kort efter att 37-åringen greps för mordet häktades även in en 29-årig kvinna. Kvinnan ska dock genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan hon får sin dom. Värmlands tingsrätt har tidigare konstaterat att hon är skyldig till medhjälp till misshandel och vållande till annans död.

Kommentera
Kopiera länk
Dela