Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Löfven otydlig om vapenfabrik i Saudiarabien

- 07/05/2012, 15:23 -
Löfven under sitt första maj-tal i Göteborg.
1 av 3

Löfven under sitt första maj-tal i Göteborg.

ADAM IHSE / SCANPIX

Stefan Löfven hyllades efter söndagens debatt - men ville inte ge några tydliga svar om vapenexport till Saudiarabien vare sig under eller efter debatten.
2 av 3

Stefan Löfven hyllades efter söndagens debatt - men ville inte ge några tydliga svar om vapenexport till Saudiarabien vare sig under eller efter debatten.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Där var i stället Reinfeldt och han tämligen överens.
3 av 3

Där var i stället Reinfeldt och han tämligen överens.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Under partiledardebatten gav S-ledaren inget tydligt svar om vapenfabriken i Saudiarabien. Det fortsatte även efteråt.

STOCKHOLM. Det svenska folket vill inte exportera vapen till diktaturer men trots det var det bara Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna som tydligt tog ställning mot detta i söndagens partiledardebatt. Socialdemokraternas Stefan Löfven gav inga klara besked och kunde efteråt inte heller svara på om han tycker att det ska byggas någon vapenfabrik i Saudiarabien.

– Vapenfabriken är ju helt fristående från avtalet. MOU:t förpliktigar ingenting till en så kallad vapenfabrik. Vi vet inte ens vad som finns där borta, vad som har hänt. Nu är det viktigt för oss att konstitutionsutskottet utreder vad som har hänt och hur faktiskt läget är, säger han till Nyheter24 efter debatten.

Löfven vill dock inte utesluta ett svenskt vapenfabriksbygge i Saudiarabien helt, att döma av hans svar.

Är det er ambition att det inte ska byggas någon svensk vapenfabrik i Saudiarabien?

– Vi har inte deltagit i något sådant, vi har inte ens vetat om det. Vi måste få ett korrekt nuläge - vad är den faktiska situationen just nu? Vad är fakta? Vem har gjort vad? Det verkar ju finnas mycket frågetecken i departementet, låt oss reda ut det först så att vi vet vad vi faktiskt talar om.

I mars visade en opinionsundersökning av Sifo/SVT att 78 procent av svenskarna inte vill att Sverige ska exportera vapen till länder som är diktaturer. Kritiken i samband med avslöjandena om affärerna med Saudiarabien har varit minst sagt hård. Stefan Löfven välkomnar debatten och hoppas på vissa skärpningar av lagstiftningen men menar att det fungerar bra redan i dag.

– Det är bra att det finns en diskussion om vapenexport. Vi vill ha en strikt och väldigt reglerad vapenexport. Vi har i princip förbud mot export och så är det tillåtet i vissa fall, där en speciell myndighet får handha det från fall till fall och så vill vi att det ska vara. Sen har vi under ett antal år efterfrågat en skarpare lagstiftning och nu har regeringen det uppdraget och jag hoppas att de återkommer så vi kan bli överens om en sån.