Måndag 27 Sep
Stockholm

Hemlöse Kelly misshandlades till döds av poliserna

Kelly Thomas pappa Ron kämpar för sin sons rättvisa och för mentalsjukas rätt till vård i USA.
1 av 8
Kelly Thomas pappa Ron kämpar för sin sons rättvisa och för mentalsjukas rätt till vård i USA. Foto: Reed Saxon / AP
Manuel Ramos är åtalad för mord och dråp.
2 av 8
Manuel Ramos är åtalad för mord och dråp. Foto: Joshua Sudock / AP / SCANPIX
Kollegan Jay Patrick Cicinelli åtalas för dråp och övervåld.
3 av 8
Kollegan Jay Patrick Cicinelli åtalas för dråp och övervåld. Foto: Joshua Sudock / AP / SCANPIX
I ett videoklipp ses två poliser sparka och slå på den mentalsjuke och hemlöse Thomas.
4 av 8
I ett videoklipp ses två poliser sparka och slå på den mentalsjuke och hemlöse Thomas. Foto:
En ung man besöker minnesplatsen för Kelly Thomas.
5 av 8
En ung man besöker minnesplatsen för Kelly Thomas. Foto: Jae C. Hong / AP / SCANPIX
Kelly Thomas på ett familjefoto 1998. Förra året misshandlades han så svårt att han senare avled.
6 av 8
Kelly Thomas på ett familjefoto 1998. Förra året misshandlades han så svårt att han senare avled. Foto: Privat
Rodney King misshandlades vid ett ingripande, en händelse som satte igång kravallerna i Los Angeles 1992.
7 av 8
Rodney King misshandlades vid ett ingripande, en händelse som satte igång kravallerna i Los Angeles 1992. Foto: AP / SCANPIX
Osmo Vallo dog efter polisens övervåld.
8 av 8
Osmo Vallo dog efter polisens övervåld. Foto: SCANPIX

Ett videoklipp visar hur poliserna går lös med sparkar och slag mot en mentalsjuk hemlös man - fem dagar senare dog han av sina skador.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Liknande fall

Osmo Vallo

Ett av de mest omtalade fallen i Sverige där Osmo Vallo avled efter ett våldsamt polisingripande i Karlstad. Poliserna dömdes till dagsböter för att ha låtit polishunden attackera honom men fallet togs upp först i Göteborgs-Posten och sedan i SVT:s Striptease där det beskrevs som en av de största rättsrötorna i landet. Enligt ögonvittnen sparkades han i ryggen och trampades på efter att han satts i handfängsel.

Johan Liljeqvist

24-åringen dog efter ett våldsamt polisingripande och fallet granskades ordentligt av bland annat Sveriges Radio. Internutredningen mot de 15 poliser som någon gång närvarat vid ingripandet mot Liljeqvist havererade och det avslöjades senare att åklagaren som menade att Johan dött av en kräkning på sjukhuset hade missförstått rättsläkarens rapport och att hans dödsorsak avfärdats av experter.

Rodney King

I det berömda videoklippet från 1992 misshandlas den afroamerikanske King av flera poliser, något som blev startskottet för raskravallerna i Los Angeles som varade i nästan en vecka. King överlevde misshandeln men polisernas behandling av honom liknar till stor del den av Kelly Thomas.

KALIFORNIEN. Två poliser i USA står inför rätta sedan de vid ett ingripande misshandlat hemlöse Kelly Thomas så svårt att han avled fem dagar senare.

Den ena, Manuel Ramos, är åtalad för mord (andra graden, det vill säga ej överlagt) alternativt dråp. Den andre polisen Jay Patrick Cicinelli är åtalad för dråp och övervåld under händelsen som ägde rum i juli 2011. Det var när förhandlingarna inleddes på tisdagen som ett svart-vitt videoklipp spelades upp där de båda polismännen ses slå mot Thomas medan han ropar på hjälp.

Enligt CNN led den 37-årige hemlöse mannen av schizofreni och poliserna hade kallats till platsen sedan Kelly Thomas setts titta in genom bilrutor och känna på bildörrar.

"Ansvaret hos mentalsjukvården"

Nu menar företrädare för mentalsjukvård att videoklippet på dödsmisshandeln visar hur dåligt mentalt sjuka behandlas i USA.

Paralleller har gjorts i Kalifornien till hur misshandeln av Rodney King, som ledde till Los Angeles-upploppen, belyste problemet i relationen mellan polis och afroamerikaner. Aktivisten Carla Jacobs, som i flera år jobbat med mental hälsa menar att ansvaret ligger betydligt högre upp än hos de två åtalade polismännen.

– Så vitt jag kan se finns ansvaret, skyldigheten hos mentalsjukvården som lämnade Kelly ute på gatan och inte försåg honom med den vård som kunde ha förhindrat det här skräckscenariot, säger hon till Los Angeles Times.

"Slog hans ansikte åt helvete"

Videoklippet hade inget ljud från början men myndigheterna har parat ihop det med ljudupptagningar från andra apparater i närheten. Där hörs till exempel hur Manuel Ramos hotar den hemlöse mannen och hur han sedan berättar för en kollega att han "slog hans ansikte åt helvete". Den hemlöse Kellys far Ron Thomas menar att det är just ljudet som är nyckeln.

– Utan ljudet är brutaliteten inte lika förkrossande, säger han.

Se CNN:s inslag om rättegången och videon:

Kommentera
Kopiera länk
Dela