Måndag 20 Sep
Stockholm

Hells Angels-medlemmar häktade för attack mot MC-klubb

Lasse Wierup tror att Svineri MC nu tvingas att lägga ner.
Lasse Wierup tror att Svineri MC nu tvingas att lägga ner. Foto: MARK BAKER/AP/SCANPIX

17 personer med kopplingar till Hells Angels MC har häktats misstänkta för ett brutalt överfall på personer från en lokal MC-klubb.– Deras inställning är: "är ni inte med oss, är ni emot oss", säger Lasse Wierup, författaren bakom boken Svensk Maffia.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Svineri MC: "Hells Angels inte inblandade"

Både de 17 häktade personerna och Svineri MC-medlemmarna nekar till att Hells Angels skulle ha något att göra med attacken. För att få vittnen att berätta vad som hände på festen har polisen förstärkt vittnesskyddet, det skriver Barometern.

– Man får hoppas att polisen gör sitt yttersta för att etablera en god kontakt med Svineri MC och tryggar deras situation, säger Lasse Wierup.

Våldet mot Svineri MC-medlemmarna var mycket grovt och flera av dem ska enligt uppgift ha blivit slagna med tillhyggen i huvudena.

– Som jag uppfattar det var det nära att flera av de misshandlade blev riktigt allvarligt skadade.

Tar man inte en stor risk när man misshandlar människor inför så många vittnen?

Jag vet inte om det är en så stor risk. Angriparna har varit maskerade och åklagaren måste bevisa vad var och en har gjort. Liknande attacker tidigare har i många fall inte klarats upp och det kan då sprida en uppfattning om att man kan gå i land med ganska grovt våld.

– Oavsett vilka som ligger bakom attacken så tyder det mesta på att den var välorganiserad. Om det var Hells Angels så är det erfarenhetsmässigt väldigt organiserat.

SMEDBY. I lördags attackerades MC-klubben Svineri MC:s fest i Smedby. Ett femtiotal chockade festdeltagare, varav flera var barn och kvinnor, tvingades se på när ett tjugotal män brutalt slog ner Svineri MC-medlemmarna med tillhyggen, det skriver Barometern.

Flera av männen skadades svårt och fick föras till sjukhus. En man i 40-årsåldern fick allvarliga skallskador och vårdas på Universitetssjukhuset i Linköping.

De häktade har kopplingar till Hells Angels

På onsdagen häktades 17 personer misstänkta för överfallet. Enligt författaren bakom boken Svensk Maffia, Lasse Wierup, har alla de häktade kopplingar till Hells Angels.

– Fyra av dem är fullvärdiga medlemmar i Hells Angels MC från avdelningar i Stockholm, Malmö och Helsingborg. De övriga är antingen provmedlemmar i Hells Angels eller ingår i undergrupperna Red and White Crew och Red Devils MC, säger Lasse Wierup till Nyheter24.

"Attacken är helt unik"

Wierup beskriver angreppet mot den lokala MC-klubben som exceptionellt. Svineri MC är, enligt Wierup, en självständig entusiastklubb utan kriminella företecken eller band till internationella organisationer. Att angreppet dessutom skedde när barn och kvinnor var närvarande gör det "helt unikt".

– Det bryter mot mönstret. Möjligtvis kan det vara så att att angriparna har uppfattat att Svineri MC ändå tagit några steg i riktning mot någon konkurrent, säger Wierup.

"Ger vika för diktaturfasoner"

Om Hells Angels ligger bakom attacken tror Wierup att motivet kan handla om Svineri MC:s motorcykelfestival Swedish Bike Festival. Festivalen är en konkurrent till Swedish Bike Meet i High Chaparral som Hells Angels, enligt Wierup, gjort till sitt skyltfönster.

Efter attacken har Svineri MC:s hemsida stängts ner och klubben har meddelat att Swedish Bike Festival ställs in.

– Det kan lätt tolkas som att man ger vika för diktaturfasonerna. Som utomstående är det lite sorgligt att våldet segrar, säger Wierup.

Tror du att Svineri MC tvingas lägga ner nu?

– Mycket tyder på det. Uppgifter gör gällande att de blivit fråntagna västarna vilket är den yttersta förnedringen i den världen. Det är inte vanligt att klubbar vågar samla sig igen.

Kan man driva en icke-kriminell mc-klubb utan att råka illa ut?

– Det kan man, men jag skulle nog ändå säga att utrymmet blir mindre och mindre. Hells Angels har en ambition att kontrollera MC-miljön och deras inställningen är: "är ni inte med oss, är ni emot oss".

Kommentera
Kopiera länk
Dela