Carlgren förhoppningsfull om USA

Under sitt USA-besök har miljöministern blivit mer förhoppningsfull.


Under sitt USA-besök har miljöminister Andreas Carlgren (C) blivit mer förhoppningsfull om att få med nyckellandet USA i en uppgörelse vid det stora klimatmötet i Köpenhamn i december

– Jag kommer att åka härifrån med större förhoppningar, men det är mycket lång väg kvar, säger Carlgren till TT via telefon från Washington.

I december ska världen i Köpenhamn försöka enas om en fortsättning på Kyotoavtalet. Då är Sverige EU-ordförande och ska föra unionens talan.

Nu finns en enorm förväntan på att den nye presidenten Barack Obama ska låta sitt land sitta upp i tåget i Köpenhamn, där den förra amerikanska regeringen valde att stanna kvar på perrongen.

Carlgren, nuvarande ordförandelandet Tjeckiens miljöminister Martin Bursik och miljökommissionären Stavros Dimas besöker USA. På måndagen träffade de klimatförhandlaren Todd Stern, Obamas energi- och klimatsamordnare Carol Browner och John Kerry, ordförande i senatens utrikesutskott.

– Nu är USA tillbaka i matchen igen. Man har andra tankar, andra mål och använder andra ord, säger Carlgren.

"Är inriktade"

Han tar upp Obamas rivstart för utsläppsminskningar från bilar samt satsningar på förnyelsebar energi.

– Ett lagstiftningsarbete där kan komma igång under våren, säger Carlgren.

– De ger också besked att de är inriktade på en uppgörelse i Köpenhamn.

USA:s deltagande i en uppgörelse kommer att vara helt avgörande också för att få stora utsläppare bland u-länderna - som Kina, Indien, Brasilien, Sydafrika och Mexiko - att ta på sig utsläppsminskningar.

"Allt för tidigt"

Nu vill alltså EU - som redan i december förband sig att minska utsläppen med 20 procent till 2020 och höja ambitionen till 30 procent, om det blir ett globalt klimatavtal - ha med både USA och Kina på tåget. Carlgren tror inte att USA kommer ansluta sig till ett "Kyoto 2". Däremot tror han ändå att USA i Köpenhamn kan tänkas ta på sig utsläppsminskningar i annan form, och därmed som största i-land få med u-länderna.

– Men det centrala är vilka minskningar USA säger sig kunna göra de närmaste 10-15 åren, och hur de säger sig kunna finansiera de insatser som behövs fört att hjälpa de fattigaste u-länderna. Det är allt för tidigt att säga att vi är framme, säger Carlgren.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!