Talar ut om maffiarättegången - efter sex månaders tystnad
Åklagarna hade inga fingeravtryck eller DNA-spår att gå på när de inledde mordutredningen. Men trots det anser chefsåklagaren att de har tillräckligt hårda bevis för att spärra in gangsterledaren på livstid.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Den 16 november 2011 lämnade fyra åklagare in åtalet mot 17 personer i Södertäljenätverket.
Rättegången inleddes den 22 november och väntas pågå fram tills maj 2012.
Gängkriget mellan X-team som har kopplingar till Bandidos och Södertäljenätverket trappades upp kring jul 2009.
Medlem ur X-team mördades
Dagen före julafton 2009 mördades en medlem ur X-team på spelklubben Oasen.Polisen misstänkte Södertäljenätverket för att ligga bakom attacken.
Medlemmar ur Södertäljenätverket beskjuts
I april 2010 kom hämnden för mordet. Två medlemmar ur Södertäljenätverket, 27 och 37 år attackerades av en mötande bil i en "drive-by".
Gärningsmännen öppnade eld, troligen med automatvapnet Kalashnikov. Både 27 och 37-åringen sköts i huvud, armar och bröst. Båda skadades allvaligt.
Dubbelmordet på bröderna Moussa
I juli 2010 mördades Assyriskas fotbollsstjärna Eddie Moussa och hans bror Yaacoub. Bröderna sköts till döds.
De befann sig på den illegala spelklubben Oasen i Södertälje och avled på plats. En tredje person skadades.
Polisen misstänker att mordet var en hämndaktion - ledaren för X-team är bröderna Moussas bror Danny Moussa.
Växande gängkrig
Efter dubbelmordet på bröderna Moussa har Södertäljenätverket vunnit kriget mot X-team och lyckats styra den undre världen i Södertälje.
I april 2011 påbörjade polisen, tillsammans med Skatteverket, Försäkringskassan och Ekobrottsmyndigheten, en massiv förundersökning, för att en gång för alla göra upp räkningen.
Några av åtalspunkterna:
Anstiftan till mord, mord, skyddande av brottsling, medhjälp till mord och mordförsök.
Utpressning, grovt brott och försök till utpressning.
Människorov, vapenbrott, grovt brott och olaga tvång.
Gängledaren Bernard Khouri står åtalad för anstiftan av mord, människorov, grov utpressning och försök till grov utpressning, mord och försök till mord samt försök till grov utpressning.
SÖDERTÄLJE/STOCKHOLM. Efter sex månader och 62 rättegångsdagar talar chefsåklagaren Tora Holst ut om rättegången mot Södertäljenätverket. Tidigare har hon och hennes kollegor valt att inte uttala sig till media men nu berättar hon om en tuff tid med mycket kvälls- och helgarbete.
– För oss kändes det konstigt att TT (Tidningarnas Telegrambyrå) gick ut och skrev att det inte fanns hårda bevis med DNA och fingeravtryck. Hade det funnits den typen av spår hade det krävts en åklagare och några veckors rättegång men nu har vi varit tvungen att tänka annorlunda, säger Tora Holst till Nyheter24 och fortsätter:
– Det är därför det är fyra åklagare och 62 rättegångsdagar.
Två gängmedlemmar släpptes fria
När maffiarättegången avslutades i måndags släpptes två av de 17 åtalade. En av dem var en 30-årig rullstolsburen man som skottskadades i en drive by-skjutning vid Torekällberget i Södertälje. En attack som egentligen var riktad mot nätverkets gängledare Bernard Khouri. Tora Holst och hennes tre åklagarkollegor har yrkat fem års fängelse för 30-åringen som de anser har gjort sig skyldig till både utpressning och människorov.
– Han har mycket svårare att klara sin dagliga livsföring på häktet.
Maffiarättegången har präglats av flera incidenter där medlemmar ur nätverket visat sin frustration. Något som Tora Holst har stor förståelse då det är "jobbigt att sitta häktad så länge".
Under tiden har hon också blivit hårt attackerad av framför allt Bernard Khouris försvarsadvokater som anser att åtalet borde ogillas då åklagarna "dragit slutsatser och fyllt i länkar som saknats".
Men åklagarna yrkar på livstid för gangsterledaren. För den 20-årige mannen som i media kallats för "Torpedens" yrkar man på 14 års fängelse då han var så pass ung (18 år) vid första skjutningen.
Än i dag har polisen inte lyckats peka ut de två okända gärningsmännen som avrättade bröderna Eddie och Yaacoub Moussa på den illegala spelklubben Oasen den 1 juli 2010. Men det ser inte Tora Holst som något problem.
– Vi anser att de är mest ansvariga. Man kan vara gärningsman även fast man inte trycker på vapnets avtryckare.
Två telefoner kopplas till morden
Utan DNA-spår och fingeravtryck har man med hjälp av telefonanalyser i stället kunnat bevisa hur vissa telefoner kopplar upp sig mot varandra på ett speciellt sätt och hur besked om sms kommit fram.
– Det är många telefoner som använts men två telefoner som bara har använts i samband med morden och de har därför blivit speciellt intressanta.
På kvällen innan mordet gjorde även en ensam polis i statsdelen Ronna en extremt viktig iakttagelse om hur gängledaren träffar flera personer i nätverket. Polisen tyckte att mötet avvek så mycket från det vanliga beteendet att hon noterade det. Den noteringen tillsammans med den övriga bevisningen har lätt till att åklagarna anser att man kan bevisa Bernard Khouris inblandning.
– Tidigare har brott och åtal ogillats på grund av att vittnen har ändrat sig. Vi tänkte att vi måste försöka komma runt det här. Därför har vi försökt lyfta av vittnen hela bördan, säger Tora Holst och fortsätter:
– Skulle du själv våga vittna till exempel? Det är klart att det är jobbigt när man bor i det här lilla samhället.
Nu väntar en sommar där Tora Holst äntligen får tid för att andas och vila. behöver.
– Det har varit en lång tid. Jag tror att alla vi åklagare är utmattade.
Den 1 augusti 14.00 faller domen mot de 17 åtalade.