Tisdag 20 Apr
Stockholm

"Alla är losers"

Julian Assange fastnade i trafiken på vägen till domstolen under onsdagen och kunde därför inte närvara.
1 av 4
Julian Assange fastnade i trafiken på vägen till domstolen under onsdagen och kunde därför inte närvara. Foto: AP Photo/Alastair Grant
Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem säger att "ingen kan bli en vinnare, alla är förlorare".
2 av 4
Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem säger att "ingen kan bli en vinnare, alla är förlorare". Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Utanför domstolen hade både demonstranter och journalister samlats i väntan på högsta domstolens dom.
3 av 4
Utanför domstolen hade både demonstranter och journalister samlats i väntan på högsta domstolens dom. Foto: Matt Dunham/Ap/Scanpix
Strax efter klockan tio på förmiddagen kom beskedet. Assange ska utlämnas till Sverige.
4 av 4
Strax efter klockan tio på förmiddagen kom beskedet. Assange ska utlämnas till Sverige. Foto: Matt Dunham/Ap/Scanpix

Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem är pessimistisk och tror inte alls Julian Assange kommer till Sverige speciellt snart.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Assangeaffären

Under sommaren 2010 besökte Julian Assange Sverige för att diskutera möjliga samarbeten mellan svenska journalister och WikiLeaks.

Under sin vistelse hade Julian Assange sex med två svenska kvinnor. Båda kvinnorna polisanmälde Julian Assange kort därefter för våldtäkt. Julian Assange säger att han är oskyldig och att båda kvinnorna var med på att ha sex.

Julian Assange har hållits under husarrest i England med en elektronisk fotboja sedan december 2010.

SVERIGE.

- Om det ges anledning för högsta domstolen att pröva detta på nytt kan det ta jättelång tid, säger Sven-Erik Alhem till Nyheter24.

Han pratar om det beslut som i dag meddelades av brittiska domstolen. Julian Assange ska överlämnas till Sverige för att bli förhörd. Men efter att Julian Assanges advokat Dinah Rose lyckades få igenom en invändning gällande en punkt i domen som hon inte haft möjlighet att bestrida under förhandlingen, gav den brittiska domstolen henne 14 dagar på sig att utveckla.

Sven-Erik Alhem tror att den inlagan som nu ska lämnas till de sju ledamöterna kommer ta lång tid att ta ställning till. Bara det kommer ta flera månader.

-  Jag är pessimistisk... det är en fullständigt horribel situation för alla inblandade. De är all losers här, säger Sven-Erik Alhem och syftar på att det här fallet har tagit en oerhört lång tid hittills och det nu ser ut att fortsätta i den takten.

Sven-Erik Alhem säger att ju längre tiden går desto sämre rättvisa blir det. Och blir det tillräckligt långt utdraget så är rättvisa inte möjlig att skipa egentligen.

Att preskriptionstiden skulle råka gå ut då det snart har gått två år sedan Julian Assange blev misstänkt, är dock ingen risk, säger Sven-Erik Alhem.

- För våldtäkt är preskriptionstiden ungefär 15 år.

Men det viktiga i det här ärendet är att utredningen ska vara högkvalitativ och ju längre tid det tar desto sämre blir kvalitén, säger Sven-Erik Alhem. Han tycker också, för Julian Assanges egen skull, att det vore bättre för honom att komma till Sverige frivilligt på förhör.

- I den här långt utdragna proceduren kan ingen bli en vinnare, alla är förlorare.

Julian Assange själv hade fastnat i trafiken på vägen till domstolen och kunde därför inte närvara.

Kommentera
Kopiera länk
Dela