Så rör sig väljarna mellan partierna.
1 av 2
Så rör sig väljarna mellan partierna.
2 av 2
- Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

SCB:s stora mätning ger oppositionen egen majoritet

S, V och MP skulle få egen majoritet samtidigt som KD skulle rasa ut ur riksdagen om det var val i dag.


Partisympatierna

Vänsterpartiet: 5,9

Socialdemokraterna: 37,3

Miljöpartiet: 8,1

Centerpartiet: 4,7  

Folkpartiet: 5,5

Moderaterna: 28,6

Kristdemokraterna: 3,7

Sverigedemokraterna: 5,4

Den stora majmätningen från SCB brukar i samband med valår alltid ses som en tydlig indikation på vem som kommer att vinna valet. Och även när det inte är valår är det den kanske allra viktigaste opinionsmätningen för partierna.

Därför är det förstås ett hårt slag för regeringen att alliansen som block har tappat mellan 5,1 och 6,7 procentenheter sedan i november 2011. Samtidigt ökar alltså S, V och MP som block med mellan 5,8 och 7,4 procentenheter. Värt att notera är dock att det i dagsläget inte finns något gemensamt rödgrönt regeringsalternativ i dagsläget.

Mest av alla ökar Socialdemokraterna som i dag skulle få 37,3 procent av rösterna om det var val i dag. Socialdemokraterna tar också väljare från samtliga partier - men flest från de som i november inte visste vad de skulle rösta på och från Moderaterna.

För Moderaterna är stödet lägre än vid riksdagsvalet och lägre än i SCB:s mätning i november. Samtidigt hade inte 28,6 varit en särskilt dålig siffra för M om inte samtliga av de övriga allianspartierna också gick dåligt. Viktigt att notera är att Kristdemokraterna återigen hamnar under riksdagsspärren vilket innebär att regeringsunderlaget för alliansen är än mindre.

Sverigedemokraterna, som på måndagen blev tredje största parti i en United Minds-mätning, får 5,4 procent och ligger därmed i linje med eller strax under sitt valresultat från 2010.

För att se hur väljarna rört sig mellan partierna jämfört med riksdagsvalet, se SCB:s figur i bild två.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!