Jägare ska leta blåtunga hos vilt

Jägare i södra Sverige uppmanas att börja leta efter sjukdomen blåtunga hos vilda djur som älgar, rådjur och hjortar i Halland. Från andra länder är det känt att även vilda djur kan bli infekterade. (TT)


Jägare i södra Sverige uppmanas att börja leta efter sjukdomen blåtunga hos vilda djur som älgar, rådjur och hjortar. Från andra länder är det känt att även vilda djur kan bli infekterade.

Men risken för ökad dödlighet bland vilt bedöms som liten av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

"Vi förväntar oss inte heller att hitta sjuka vilda djur i någon större omfattning", säger Estelle Ågren vid SVA i ett pressmeddelande.

Uppmaningen riktas till jägare inom det restriktionsområde med 15 mils radie som upprättats kring de drabbade djurbesättningarna i Halland.

Sedan början av september har hittills tolv nötkreatur och sju får visat sig vara drabbade av blåtunga. Och det kan vara fler - Jordbruksverket väntar på fler provsvar. Sjukdomen drabbar enbart idisslare och sprids med insekten svidknott.

SVA erbjuder jägare i området att kostnadsfritt beställa ett provtagningsmaterial som de kan använda på sjuka djur. Proverna ska sedan analyseras på SVA.

Människor kan inte infekteras av blåtunga och det är ofarligt att äta kött från drabbade djur. Massvaccinering pågår i södra Sverige. Bara i det närmaste området kring de drabbade gårdarna, det så kallade spärrområdet med två mils radie, har cirka 20 000 djur vaccinerats. Ambitionen är att vaccinera nötkreatur och får i ett område upp till tio mil från Halmstad.

Skrivet av:

Senaste nytt

Nytt rekord för bitcoins marknadsvärde

Turkiet: Fler Mossad-medarbetare gripna

Sju personer har gripits i Turkiet misstänkta för att ha sålt information till Israels underrättelsetjänst Mossad, skriver den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia. En av de misstänkta uppges vara privatdetektiv.

Tjänstesektorns tillväxt bromsar in

Inköpschefsindex för tjänster sjönk till 50,5 i februari, skriver Swedbank och Silf i ett pressmeddelande. Det kan jämföras med reviderade 51,5 i januari.

Hacking: Ditt barns gamla smartphone kan vara en säkerhetsrisk?

Gav du din gamla jobbtelefon till barnen? Det kan innebära en rejäl säkerhetsrisk – och hackare kan komma åt både ditt barns, dina egna och ditt jobbs känsliga uppgifter. Hackare blir mer sofistikerade, medan de äldre mobilernas operativsystem inte uppdateras. Och ett antivirusprogram kanske inte räcker som skydd.

Riksrevisionen: Avveckla Allmänna arvsfonden

Allmänna arvsfonden bör avvecklas, anser Riksrevisionen i en granskningsrapport. Enligt granskningen får fonden in mer pengar än den hinner dela ut. Dessutom är kontrollen av vilka organisationer som söker bidrag otillräcklig.

Polisen i Ljungby rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Ljungby", skriver polisen på sin hemsida.