Fler fall av blåtunga

Den fruktade djursjukdomen blåtunga fortsätter sprida sig på svenska gårdar. Man har hittat nya fall på en gård i Jönköpings län.


För varje nytt fall av blåtunga måste man ta beslut om nya restriktionsområden. Länsstyrelsen i Jönköpings län meddelar att man funnit nya bekräftade fall efter tester och därför måste man utvidga skyddszonerna, rapporterar Sveriges Radio Blekinge.

Nyheter24 har tidigare rapporterat och djursjukdomen blåtunga. Det är en allvarlig virussjukdom som ger feber, blåaktiga tungor och såriga slemhinnor hos djur. Sjukdomsspridaren är en blodsugande insekt, svidknott, som enligt Jordbruksverket, inte kan smitta människor.

Jordbruksverket har också fått in svar på 2 700 tankmjölksprover som tagits i Västra Götaland, Östergötland samt Kalmars län. Samtliga prover har hittills varit negativa.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stora översvämningar i östra Afrika

Olycksfärja sätts in för passagerartrafik

1 timme sedan
Passagerarfärjan Marco Polo kommer åter att sättas in i trafik i mitten av 2024, rapporterar lokala medier.

FN-expert: Gazas sjukvårdssystem utplånat

2 timmar sedan
Israels krig i Gazaremsan har "utplånat" sjukvårdssystemet i det palestinska området, säger FN:s särskilda rapportör för rätten till hälsa.

Man gripen – ska ha skjutit mot polis

2 timmar sedan
En beväpnad man barrikaderade sig i en lägenhet och misstänks ha skjutit mot polis i Smedjebacken på måndagskvällen. Han greps efter att polisens förhandlare lyckats övertala honom att ge upp.

Kunderna rasar på Marabou: “Ingen bryr sig”

igår 22:18
Marabou ska ta tillbaka en gammal chokladkaka-smak in i sortimentet igen. Men nu rasar kunderna över att det inte är den smaken som folk faktiskt vill ha tillbaka.

Muntra miner på Wall Street

igår 22:08
Det var muntert på New York-börsen när handelsveckan inleddes. De tre ledande indexen slutade alla på plus.