Jägare mest utsatta för björnattack

Enligt forskningen är björnen farligast för människan när jakthundar finns med.


Björnstammen i Sverige växer. Nu finns cirka 2 900 björnar i landet, enligt Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Rovdjurscentret De 5 stora. Enligt forskningen är björnen farligast för människan när jakthundar finns med, skriver Dagens Nyheter.

26 attacker mot människor har skett sedan 1977 och två personer har avlidit.

–Det vanligaste är att angreppen sker vid jakt. Det har skett vid 19 fall. Det är vanligt också att jakthundar finns med i bilden, säger Ole Gunnar Støen, viltforskare på SLU i Umeå, till tidningen.

Enligt forskarna antalet attacker lätträknade och björnen ses fortfarande som ett fredligt djur.

Skrivet av:

Senaste nytt

Landshypotek sänker boräntor – igen

Expert om försvarsavtalet: Vi går "all in"

En ny era i svensk försvarspolitik är ett faktum. Det nya samarbetsavtalet som ger USA tillgång till 17 svenska militärbaser skickar avskräckande signaler, säger Jacob Westberg vid Försvarshögskolan.

Forskare: Världens klimat närmar sig kollaps

1 timme sedan
Forskare varnar för akut smältande istäcken som hotar att höja havsnivån samt massdöd av tropiska korallrev. Flera klimat- och ekossystem riskerar att kollapsa när den globala uppvärmningen ökar i dagens takt.

Minskad novembertrafik för Norwegian

1 timme sedan
Det norska flygbolaget Norwegian flög 1,35 miljoner passagerare i november. Det är en nedgång med 2 procent jämfört med samma månad i fjol.

Forskare: Farligt när kunskapsklyftorna ökar

1 timme sedan
Resultaten för svenska 15-åringar rasar inom både läsförståelse och matematik i den globala kunskapsmätningen Pisa. Två skolforskare ger här sin syn på läget i svensk skola.

Israel: Storstaden Khan Yunis omringad

1 timme sedan
Israeliska styrkor trappar upp sin markoperation i södra Gaza och har nu omringat storstaden Khan Yunis, enligt militären.