EU satsar en miljard mot blåtunga

EU-kommissionen skjuter till en miljard för att bekämpa blåtunga. (TT)


EU-kommissionen har beslutat att skjuta till ytterligare 100 miljoner euro, motsvarande omkring en miljard kronor, i nästa års budget för att bekämpa spridningen av den smittsamma sjukdomen blåtunga. Tidigare har kommissionen avsatt 60 miljoner euro för vaccin och för insatser mot de knott som sprider sjukdomen.

"Blåtunga har orsakat mycket allvarliga problem för jordbrukare och myndigheter i medlemsländerna. Nu berör det stora delar av EU", säger EU-kommissionären Androulla Vassiliou, som är ansvarig för hälsofrågor, i ett pressmeddelande.

Den föreslagna budgetökningen måste godkännas både av EU-parlamentet och av medlemsstaterna. Tanken är att pengarna ska finansiera upp till hälften av medlemsländernas kostnader för vaccinering av boskap.

Totalt satsar EU mer än 300 miljoner euro för att få stopp på blåtungeutbrott under perioden 2008-2009.

Blåtunga är en plågsam virussjukdom som drabbar idisslare - nötkreatur, får och getter. Djuren blir febriga, får svullna slemhinnor i mun och nos, får sår i munnen och balansproblem. Särskilt hos får kan tungan svullna upp och bli blåaktig.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kim Jong-Un övervakade kärnvapenövning

Tog felaktigt ut hundratusentals bidragskronor

En man i Örnsköldsvik tog ut totalt drygt 200 000 kronor i föräldrapenning. Problemet? Han var hemma med ett barn som inte hade rätt att vistas i Sverige, skriver Allehanda.

Omfattande översvämningar i östra Afrika

1 timme sedan
Nationalparker, hamnar och motorvägar ligger under vatten efter omfattande översvämningar till följd av skyfall i flera östafrikanska länder.

Olycksfärja sätts in för passagerartrafik

2 timmar sedan
Passagerarfärjan Marco Polo kommer åter att sättas in i trafik i mitten av 2024, rapporterar lokala medier.

FN-expert: Gazas sjukvårdssystem utplånat

3 timmar sedan
Israels krig i Gazaremsan har "utplånat" sjukvårdssystemet i det palestinska området, säger FN:s särskilda rapportör för rätten till hälsa.

Man gripen – ska ha skjutit mot polis

idag 00:36
En beväpnad man barrikaderade sig i en lägenhet och misstänks ha skjutit mot polis i Smedjebacken på måndagskvällen. Han greps efter att polisens förhandlare lyckats övertala honom att ge upp.