Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

EU satsar en miljard mot blåtunga

Nyheter | 28/10/2008 20:23

EU-kommissionen skjuter till en miljard för att bekämpa blåtunga. (TT)

EU-kommissionen har beslutat att skjuta till ytterligare 100 miljoner euro, motsvarande omkring en miljard kronor, i nästa års budget för att bekämpa spridningen av den smittsamma sjukdomen blåtunga. Tidigare har kommissionen avsatt 60 miljoner euro för vaccin och för insatser mot de knott som sprider sjukdomen.

"Blåtunga har orsakat mycket allvarliga problem för jordbrukare och myndigheter i medlemsländerna. Nu berör det stora delar av EU", säger EU-kommissionären Androulla Vassiliou, som är ansvarig för hälsofrågor, i ett pressmeddelande.

Den föreslagna budgetökningen måste godkännas både av EU-parlamentet och av medlemsstaterna. Tanken är att pengarna ska finansiera upp till hälften av medlemsländernas kostnader för vaccinering av boskap.

Totalt satsar EU mer än 300 miljoner euro för att få stopp på blåtungeutbrott under perioden 2008-2009.

Blåtunga är en plågsam virussjukdom som drabbar idisslare - nötkreatur, får och getter. Djuren blir febriga, får svullna slemhinnor i mun och nos, får sår i munnen och balansproblem. Särskilt hos får kan tungan svullna upp och bli blåaktig.

Skrivet av: