Ullenhag skärper tonläget.
1 av 2
Ullenhag skärper tonläget. - Foto: ERIK ABEL / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Thomas Johansson / SCANPIX

Folkpartiet skärper tonen mot invandrare

Kunskapskrav för medborgarskap, hot om indragna ersättningar och förändrad föräldraförsäkring är några av förslagen som ska tvinga fram en snabbare integration.


Invandrare som får socialbidrag ska leverera en "motprestation" i form av heltidsarbete för att få fortsatt försörjningsstöd. Föräldrar som kommer till Sverige men inte fått sitt barn här ska få kortare föräldraförsäkring. Ett språktest ska genomföras för att man ska kunna få bli svensk medborgare.

Det är några av de förslag som Folkpartiet lägger fram när de  nu på nytt skärper tonen mot invandrare.

Partiet har tidigare fått kritik för just språktestkravet men också för att bland annat tidigare integrationsministern Nyamko Sabuni (FP) velat införa slöjförbud för flickor under 15 samt öppnat för obligatoriska gynekologundersökningar för att kontrollera om högstadieflickor utsatts för könsstympning. Nuvarande integrationsministern Erik Ullenhag har hittills haft ett lägre tonläge men skärper alltså nu tonen i en debattartikel i DN tillsammans med partiledaren Jan Björklund och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Ett annat av förslagen som Folkpartiet lägger fram i debattartikeln är det om slopad ersättning för de nyanlända som tackar nej till jobb på annan ort. Ett förslag som Ullenhags pressekreterare medgav saknade underlag när det först presenterades.

- Jag har kollat på det här nu och vi kan inte ge några siffror just nu, sa Ullenhags pressekreterare Lena Hallerby då till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.