Sony Ericsson varnar för förlust

- 20/03/2009, 14:23 -

Mångmiljardförlusterna fortsätter för Sony Ericsson.

Och nedgången är delvis självförvållad, enligt bedömare.

Svag efterfrågan i konsumentledet och lagerrensning i detaljistledet gör att såväl försäljning som vinst före skatt fortsätter att försvagas, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Orsaken till "vinstvarningen" är att ledningen bedömt att analytikernas prognoser ligger för högt, enligt Merran Wrigley vid Sony Ericssons pressavdelning. Hur mycket för högt är dock osäkert.

Sony Ericsson räknar i ett prognosuppdatering med att leverera 14 miljoner telefoner under första kvartalet i år, med ett snittpris på 120 euro.

Bruttomarginalen beräknas minska både jämfört med samma kvartal i fjol och jämfört med senast avslutade kvartal.

Resultatet före skatt blir en förlust på 340-390 miljoner euro (3,7-4,3 miljarder kronor) exklusive omstruktureringskostnader på 10-20 miljoner euro.

Den väntade förlusten under första kvartalet blir därmed större än under fjärde kvartalet då förlusten landade på 261 miljoner euro.

– Marknaden har haft en ganska dyster syn på hur det ska gå för Sony Ericsson men fantasin har uppenbarligen inte räckt till. Nu är det ännu sämre, säger Håkan Wranne, telekomanalytiker på Swedbank.

Och vinstvarningen handlar inte bara om krisen i efterfrågan, anser Wranne.

– Till viss del är det här självförvållat. De har fel telefoner eller är i segment som krymper snabbare än marknaden. Vi ser också att Sony Ericsson är den enda större tillverkaren som inte lyckats dra ner lagren under fjärde kvartalet, säger Wranne.

Telekomtillverkaren Ericsson föll brant utför i den inledande handeln på Stockholmsbörsen efter varningen för en mångmiljardförlust under första kvartalet från det delägda bolaget Sony Ericsson.

Vid klockan 9.15 hade Ericssons B-aktie tappat 6,6 procent till 70:80 kronor.

I samband med redovisningen av fjärde kvartalet lade bolagsledningen fram ett nytt sparprogram på 180 miljoner euro, utöver det tidigare på 300 miljoner euro.

Skrivet av: