Ted Ekeroth vill också få bort Gustav Kasselstrand från rollen som ordförande.
1 av 11
Ted Ekeroth vill också få bort Gustav Kasselstrand från rollen som ordförande. - Foto: Leif R Jansson/Scanpix
William Hahne, vice ordförande i SDU, petades som pressekreterare i SD.
2 av 11
William Hahne, vice ordförande i SDU, petades som pressekreterare i SD. - Foto: Pressbild
Brunell vägrar dock kommentera bilden när Nyheter24 når henne.
3 av 11
Brunell vägrar dock kommentera bilden när Nyheter24 når henne.
Mattias Karlsson till höger och Erik Almqvist till vänster tillhör båda Sverigedemokraternas absoluta topp. De ser hellre att Paula Bieler leder ungdomsförbundet.
4 av 11
Mattias Karlsson till höger och Erik Almqvist till vänster tillhör båda Sverigedemokraternas absoluta topp. De ser hellre att Paula Bieler leder ungdomsförbundet. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Även under SDU:s demonstrationer håller Gustav Kasselstrand Sverige flaggan högt.
5 av 11
Även under SDU:s demonstrationer håller Gustav Kasselstrand Sverige flaggan högt. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Paula Bieler utmanar nuvarande SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand.
6 av 11
Paula Bieler utmanar nuvarande SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand. - Foto: Montage. The Studio / SCANPIX
Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon, är enligt Nyheter24:s källor en av de som jobbar stenhårt för att få bort Gustav Kasselstrand.
7 av 11
Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon, är enligt Nyheter24:s källor en av de som jobbar stenhårt för att få bort Gustav Kasselstrand. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Louise Erixon tillsammans med pojkvännen Jimmie Åkesson till höger och partisekreteraren Björn Söder till vänster.
8 av 11
Louise Erixon tillsammans med pojkvännen Jimmie Åkesson till höger och partisekreteraren Björn Söder till vänster. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Erik Almqvist flickvän Isabella Madeleine da Correggio längst till höger i bild under SD:s valvaka 2010...
9 av 11
Erik Almqvist flickvän Isabella Madeleine da Correggio längst till höger i bild under SD:s valvaka 2010... - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
...bilden kommenterar hon så här: "Tycker det är högst olämpligt att lägga ut den här typen av bilder."
10 av 11
...bilden kommenterar hon så här: "Tycker det är högst olämpligt att lägga ut den här typen av bilder." - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Jimmie Åkessons sekreterare Alexandra Brunell, till höger, var en av de som reagerade starkt på bilden.
11 av 11
Jimmie Åkessons sekreterare Alexandra Brunell, till höger, var en av de som reagerade starkt på bilden. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

SDU kritiseras efter fackelbränningen - "Associeras med KKK"

NYHETER24 AVSLÖJAR. Sverigedemokratisk Ungdom firade nationaldagen på ett sätt som ger Jimmie Åkessons innersta krets kalla kårar: "Fy fan säger jag bara".


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Frågan som splittrar SD

När Kasselstrand och Hahne gick ut i Aftonbladet och krävde ett erkännande av en palestinsk stat var det bara toppen på ett isberg av den konflikt om Israel-Palestina-frågan som blossat upp inom SDU och SD.

Hahne petades till exempel i januari som pressekreterare i moderpartiet, något som enligt Nyheter24:s källor direkt hade att göra med debattartikeln.

Här är "kuppmakarna"

Enligt mycket säkra källor till Nyheter24 ligger den absoluta toppen inom Sverigedemokraterna bakom "kuppen" mot SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand.

Förutom Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon och SD-toppen Mattias Karlsson stöds Paula Bieler av Ted Ekeroth, tvillingbror till riksdagsmannen Kent Ekeroth. Men även Erik Almqvist, partistyrelsemedlemen Pavel Gamov och SDU Syd:s ordförande, som är ungdomsförbundets starkaste distrikt, Chang Frick.

Splittringen inom Sverigedemokraterna och deras ungdomsförbund (SDU) är djupare än någonsin. Nu kan Nyheter24 avslöja att en bild på SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand ger flera andra sverigedemokrater "obehagliga" vibbar och har rivit upp nya stora sår inom partiet.

– Nej, fy fan säger jag bara. Vill absolut inte förknippas med detta, kommenterar Jimmie Åkessons sekreterare Alexandra Brunell bilden.

När Nyheter24 når henne vägrar hon prata om bilden.

– Jag vill att du ringer presstjänsten, säger Alexandra Brunell till Nyheter24.

"Ta bort den"

Bilden är tagen under SDU:s nationaldagsfirande och föreställer Gustav Kasselstrand hållandes den svenska flaggan i högsta hugg. Det är mörkt ute och bakom honom har ett antal medlemmar radat upp sig med höjda facklor.

Men inom både SD och SDU beskrivs bilden som "obehaglig" och flera vill att man ska "ta bort den". Något som Expo:s chefredaktör Daniel Poohl förstår.

– Fackeltåg associeras ofta till nationalsocialism och Ku Klux Klan - det betyder inte att de är nazister - men när till och med personer inom ungdomsförbundet reagerar är det uppenbart att något är fel, säger Expo:s chefredaktör, Daniel Poohl, till Nyheter24.

SD-toppen Erik Almqvists flickvän Isabella Madeleine da Correggio är också en av de som kommenterat bilden på facebook där den laddades upp.

– Håller med Sanna, obehaglig bild. Med nästan uteslutande män, skriver hon i en kommentar.

I en annan svarar hon:

– Tycker det är högst olämpligt att lägga ut den här typen av bilder.

Kasselstrand om kritiken: "Vi gillar olika"

När Nyheter24 ringer Kasselstrand på söndagen svarar han först, men lägger sedan på telefonen när han får höra vilken tidning som ringt. På måndagen väljer han dock att kommentera bilden och sina partivänners starka reaktioner via sms:

– Vi gillar olika, skriver han till Nyheter24.

Enligt Nyheter24:s källor, som har god insyn i både SD och SDU, är facklor och höjda Sverigeflaggor inte överraskande när det gäller förbundsordförande Gustav Kasselstrand. När SD-toppen Erik Almqvist var SDU-ordförande tonades nationalismen dock ner och förbundet var mer likt det socialkonservativa parti SD numera profilerar sig som.

– Men nu verkar kompassen gå mer åt Nordisk ungdom, en slags grabbig och tramsig variant av nationalismen, säger källan till Nyheter24.

"Inte förekommit tidigare"

Nyheter24 har tidigare avslöjat hur flera personer inom Sverigedemokraternas högsta ledning försökt kuppa bort Kasselstrand till förmån för Paula Bieler. När Nyheter24 når henne väljer hon dock att tona ner bilden.

– Att göra en artikel om detta tycker jag är att göra en höna av en fjäder. Enstaka bilder eller andras reaktioner är inget jag tänker kommentera, säger Paula Bieler till Nyheter24.

Nyheter24:s källor gör dock gällande att många är trötta på ungdomsförbundets nuvarande riktning. Flera personer i förbundet vill gå tillbaka till hur det varit tidigare, men stoppas av ledningen och "eliten" inom ungdomsförbundet, som Kasselstrand har på sin sida.

– Det här gänget som kör sin linje är 15-20 personer. Kasselstrand och i princip hela förbundsstyrelsen är inne på samma linje. Även flera som står nära förbundsstyrelsen, säger en källa till Nyheter24 och fortsätter:

– Det finns en flashbacktråd där vissa säger att de vill ha ut alla judar från SD och Kasselstrand får stöd från dessa på Internet. Han distanserar sig inte från detta, trots att han är påhejad av antisemiter.

Men det är inte bilden på fackeltåget och fanan som väcker känslor. Även ett youtubeklipp som hyllar Kasselstrand har väckt obehagskänslor inom delar av ungdomsförbundet.

– Det finns till exempel en video på youtube som jag tror Eric Myrin har gjort. Man kan tro att förbundet har blivit en sekt.

Nyheter24 har utan framgång sökt Sverigedemokraternas pressekreterare Eric Myrin för en kommentar.

 

Här är filmen som Nyheter24:s källa hänvisar till:

/
/
/
/
/
SDU
/
/