Extrem lavinfara längst upp i norr

- 21/03/2009, 20:33 -

Extrem fara för laviner höll pister stängda i Abisko på lördagen.

Spontana laviner gick under natten och innan skidåkarna kunde släppas i väg fick ett tiotal laviner utlösas med sprängning.

Ett starkt lågtryck över norra fjällkedjan resulterade i mycket stora snömängder på fredagen och natten till lördagen. Dessutom blåste det kraftigt.

Därmed var de två viktigaste komponenterna för att bygga upp laviner på plats.

Kombinationen är den värsta tänkbara när det gäller lavinfara, säger Stefan Mårtensson, fjällchef på Abisko fjällstation och ansvarig för lavinfrågor i Svenska liftanläggningars organisation (SLAO), till TT.

Faran kvar

Fem, sex stora laviner utlöstes spontant på natten och lavinriskskalan pekade på maximala fem, vilket betyder extrem fara eftersom mänskligt utlösta och spontana laviner är mycket troliga. Då ska man inte färdas inte i eller nära lavinterräng. Därför hölls pisterna stängda på morgonen i Abisko. Hela förmiddagen gick åt för att säkra skidåkningen genom att spränga.

Vi lyckades öppna skidåkningen vid lunch, berättar Stefan Mårtensson.

Fjällstationens personal sprängde minst tio laviner innan liftarna öppnade igen. Även i Björkliden var det en femma på lavinriskskalan. I Riksgränsen en fyra. Till söndagen väntas bättre väder. Men det betyder inte att faran är över. Det kan fortfarande finnas inbyggda svagheter i snömassorna.

– Den här risknivån kan kvarstå även om det är klarblå himmel och helt vindstilla. Man ska inte luras att tro att det bara är lavinfarligt när det blåser och snöar, säger Stefan Mårtensson som även är lavinforskare på universitetsnivå.

Tung nysnö

En stor lavin gick vid 13-tiden på lördagen vid Getryggen i västra Jämtlandsfjällen, cirka fem mil sydväst om Åre. Risken är stor för fler laviner i Jämtlandsfjällen.

Det har kommit blöt och tung nysnö som lagt sig på djupsnön. Då kan snölagret under spricka, säger Sixten Persson, ordförande för Jämtland-Härjedalens Fjällräddning, till TT.

Skrivet av: