Måndag 27 Jun
Stockholm

Trafikkaos i snöovädrets spår

Bilar, lastbilar och bussar gled av vägen.(TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På Arlanda orsakade nedisade banor förseningar och inställda flyg - problem som spred sig till andra flygplatser.

Fortsatta problem på grund av snön är att vänta under tisdagen.

Trots kraftigt snöfall och vindar med stormstyrka klarade sig kollektiv- och biltrafik undan större olyckor i de ovädersdrabbade områdena under måndagen. Men avåkningarna var betydligt fler än vanligt.

I exempelvis Stockholms län kunde polisen framåt kvällen rapportera om 53 avåkningar jämfört mot bara 17 de föregående två måndagarna. I 11 fall rapporterades personskador, men inga allvarliga.

– Desto allvarligare blev utgången i en trafikolycka i Umeå på måndagsmorgonen när två bilar kolliderade. Extrem halka rådde vid olyckstillfället. Tre personer skadades, varav en kvinna svårt, enligt polisen.

Störst väderrelaterade trafikproblem på måndagen hade flyget. På Arlanda fortsatte ruskvädret med snö och kraftig vind. Ny is bildades hela tiden på banorna och halkbekämpningen hann inte med.

I stället för den normala kapaciteten på 80 starter och landningar på en timme klarade man bara av 30. Följden blev mängder av försenade och inställda flyg, problem som fortplantade sig även till andra flygplatser i landet.

Problemen med inställda flyg väntas fortsätta under tisdagen. Orsaken är att det inte är säkert att flygbolag som valde att ställa in flygningar på måndagen hunnit få plan och personal till rätt flygplatser.

Enligt SMHI väntades snöfallet fortsätta till tisdagsmorgonen i östra Svealand och på Gotland.

– Men redan på onsdag blir det mildare väder i Svealand och Götaland och det ser ut som det mesta av snön försvinner under slutet av veckan. Norrland får fortsatt kyligt väder, sade Eva Strandberg, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.