Trafikkaos i snöovädrets spår

Bilar, lastbilar och bussar gled av vägen.(TT)


På Arlanda orsakade nedisade banor förseningar och inställda flyg - problem som spred sig till andra flygplatser.

Fortsatta problem på grund av snön är att vänta under tisdagen.

Trots kraftigt snöfall och vindar med stormstyrka klarade sig kollektiv- och biltrafik undan större olyckor i de ovädersdrabbade områdena under måndagen. Men avåkningarna var betydligt fler än vanligt.

I exempelvis Stockholms län kunde polisen framåt kvällen rapportera om 53 avåkningar jämfört mot bara 17 de föregående två måndagarna. I 11 fall rapporterades personskador, men inga allvarliga.

– Desto allvarligare blev utgången i en trafikolycka i Umeå på måndagsmorgonen när två bilar kolliderade. Extrem halka rådde vid olyckstillfället. Tre personer skadades, varav en kvinna svårt, enligt polisen.

Störst väderrelaterade trafikproblem på måndagen hade flyget. På Arlanda fortsatte ruskvädret med snö och kraftig vind. Ny is bildades hela tiden på banorna och halkbekämpningen hann inte med.

I stället för den normala kapaciteten på 80 starter och landningar på en timme klarade man bara av 30. Följden blev mängder av försenade och inställda flyg, problem som fortplantade sig även till andra flygplatser i landet.

Problemen med inställda flyg väntas fortsätta under tisdagen. Orsaken är att det inte är säkert att flygbolag som valde att ställa in flygningar på måndagen hunnit få plan och personal till rätt flygplatser.

Enligt SMHI väntades snöfallet fortsätta till tisdagsmorgonen i östra Svealand och på Gotland.

– Men redan på onsdag blir det mildare väder i Svealand och Götaland och det ser ut som det mesta av snön försvinner under slutet av veckan. Norrland får fortsatt kyligt väder, sade Eva Strandberg, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.