50 år kvar till jämlikt föräldraskap

Det kommer ta 50 år innan svenska föräldrar delar lika.


Med nuvarande förändringstakt kommer det att ta 50 år innan svenska föräldrar delar lika på föräldraledigheten.

När det gäller vård av sjukt barn har klyftorna mellan föräldrarna till och med ökat.

För den som hoppas på en någorlunda rättvis fördelning av bördorna i föräldraskapet är fackförbundet TCO:s pappaindex ingen munter läsning.

Visserligen har indexet ökat tio år i rad, men i en takt som om den fortsätter innebär att det kommer att ta 50 år innan mammor och pappor är hemma med barnen i samma utsträckning.

Vid index 100 delar mammor och pappor lika, men senaste mätningen som precis är klar stannar vid 37,8, säger TCO:s utredare Lena Orpana till Svenska Dagbladet på nätet.

Indexet är en sammanvägning av andelen föräldralediga pappor och andelen dagar de tar ut.

Sett till det totala antalet föräldradagar tar dagens pappor bara ut drygt en femtedel - 21,5 procent. När barnet fyller åtta, och möjligheten att ta ut föräldradagar upphör, har var tionde pappa inte tagit ut en endaste dag, skriver SvD.

Men utvecklingen går som sagt åt rätt håll och när det gäller TCO:s pappaindex har läget sett mörkare ut. När ökningstakten bromsades upp för två år sedan till exempel. Då befarade TCO att det skulle ta hela 211 år innan mammor och pappor delade lika på föräldraledigheten.

Värre ser det ut när det gäller vem som är hemma och vårdar sjukt barn. Där går förändringen inte ens i rätt riktning längre. De senaste två åren har papporna stått för ett allt lägre uttag av de så kallade vab-dagarna. Endast 35,6 procent av alla dagar togs ut av männen förra året, skriver SvD.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.