Söndag 16 Maj
Stockholm

Centerns reform kortar sommarlovet

Föreslår mer undervisning och tre terminer i grundskolan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sofia Larsen (c), skolpolitisk talesperson, är ledamot i partiets välfärdsgrupp som ska forma en ny politik inför valet 2010. Fler lagstadgade lektioner i grundskolan är ett av kraven.

–Vi har diskuterat mycket kring elevers rätt till ökad kunskap, och tycker att man borde plussa på mellan 200 och 250 timmar, säger Sofia Larsen, till SvD.

Det betyder att årets 365 dagar måste utnyttjas bättre, konstaterar hon. Ett sätt är att dela in läsåret i tre terminer, inspirerat av Tyskland och Storbritannien. Något som kräver en lagändring. I dag slår skollagen fast att "varje läsår skall delas upp på en hösttermin och en vårtermin." Förändringen skulle innebära att sommarlovet kortas.

–Det blir något kortare, absolut. Men det ska finnas ett ordentligt sommarlov, säger Larsen.

Lärare upplever ofta att tiden inte räcker till, och skulle gilla ett treterminssystem med fler undervisningstimmar, tror hon. Det gäller också föräldrar.

–Dagens system kan ibland kännas ganska förlegat. Som förälder behöver man pussla på alla möjliga sätt för att få ihop det långa sommaruppehållet, så jag tror det här skulle vara välkommet, säger Sofia Larsen.

Om förslaget får godkänt på centerpartiets stämma i maj tänker Sofia Larsen ta upp frågan i den borgerliga alliansen inför nästa mandatperiod. Man tycks i alla fall vara överens om att den svenska skolan har för få undervisningstimmar.

–Kunskapsnivån sjunker, och vi är rädda att vi inte har sett slutet än. När man tittar ut över Europa och världen så har ju Sverige minst antal timmar, säger Margareta Pålsson (m), skolpolitisk talesperson, till SvD, och tycker "ingen dum idé" om treterminssystemet.

– Vår skola är ju uppbyggd kring ett jordbrukssamhälle, inte för dagens moderna samhälle, sammanfattar hon.

Men folkpartiets skolpolitiske talesman Christer Nylander är inte redo att säga ja till ett kortare sommarlov.

–Många barn behöver ett sommarlov för att återhämta sig. Jag tror att man i stället kan stoppa in de här extra timmarna på håltimmar, menar han, enligt SvD.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela