Centern viker sig i kärnkraftsfrågan

– Centern har inte ändrat åsikt när gäller kärnkraften, men vi kan leva med att kärnkraften kommer att vara en del av Sveriges energiförsörjning under en överskådlig tid, säger partiledaren Maud Olofsson.


Under den pågående presskonferensen berättar alliansens ledare om det nya avtalet där Centern fått vika sig i en av sina viktigaste frågor.

Statsminister Fredrik Reinfeldt:

– Vi har svarat på frågor som ställts i över 30 år. Alliansen lägger nu grunden för att trygga jobb och ge långsiktiga förutsättningar för att locka investeringar till Sverige.

– Alliansen lägger grunden för en bra och bred försörjningstrygghet vad gäller energi, säger Fredrik Reinfelt och fortsätter med att säga att alliansen avser söka ett bredare samförstånd för överenskommelsen som han beskriver som historisk.

Centerledaren Maud Olofsson:

– Det är förlamande att vi bråkat om energipolitiken under alla dessa år. Överenskommelsen är en kompromiss som binder ihop klimat och miljöfrågor på ett unikt sätt. Vi kommer ha den mest ambitiösa energipolitiken i hela världen, säger Maud Olofsson.

– Centern har inte ändrat åsikt om kärnkraften, men vi kan leva med att kärnkraften under en överskådlig tid kommer att vara en del av Sveriges elförsörjning.

– Det är första gången Sverige har ett energieffektiviseringsprogram, säger Olofsson.

Olofsson fortsätter tala om överenskommelsen som trebent med kärnkraft, vindkraft och förnyelsebara energikällor som de tre stöttepelarna.

Folkpartiledaren Jan Björklund välkomnar beslutet.

– Det här innebär att Sverige får en väldigt stark energiförsörjning, säger Björklund.

Samtidigt uppmanar Jan Björklund socialdemokraterna att "kasta stridsyxan i sjön" och ansluta sig till huvuddragen i energiöverenskommelsen.

– Ni borde lyssna mer på LO än på miljöpartiet för industrins skull, säger Björklund.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund säger att överenskommelsen är "är extremt betydelsefullt"

– Det är viktigt att vi målar upp en vision för Sverige med tydliga mål över var vi ska, säger han.

– Det här är världens mest ambitiösa dokument för klimatmål. Det lägger grunden för en omställning och tryggar välfärden och energiförsörjningen, säger Hägglund.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

3 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.