Här på hotellet bodde över 60 hemlösa.
1 av 13
Här på hotellet bodde över 60 hemlösa.
Hotellet är  fullt av gammalt bråte och teknikprylar.
2 av 13
Hotellet är fullt av gammalt bråte och teknikprylar.
En tavla på golvet vittnar om gamla tider.
3 av 13
En tavla på golvet vittnar om gamla tider.
Väggarna i korridoren täcks av grafitti.
4 av 13
Väggarna i korridoren täcks av grafitti.
5 av 13
undefined
6 av 13
undefined
undefined
7 av 13
undefined
undefined
8 av 13
undefined
undefined
9 av 13
undefined
undefined
10 av 13
undefined
Det här rummet användes som toalett.
11 av 13
Det här rummet användes som toalett.
undefined
12 av 13
undefined
undefined
13 av 13
undefined

60 hemlösa levde gömda på hotell i Stockholm

Ett stort, övergivet, rosa hotell för hemlösa mitt i Stockholm. Det har varit verklighet sedan i början av sommaren. "Det är det värsta jag sett under mina 40 år som polis".


Ska byggas lägenheter

När hotellet är rivet ska byggbolaget bygga bostäder i området. Det ska bli 170 nya lägenheter i ett attraktivt område med bara några hundra meter till skola och förskola. 

På Kristinebergs hotells ännu levande hemsida kan man se bilder på hur hotellet såg ut förr.

I det här Youtubeklippet kan man se bilder på hur hotellet såg ut i somras, strax innan förfallet.

STOCKHOLM. Ett 2 000 kvadratmeter stort hotell mitt i Stockholm med 90 gästrum utrustade med varsitt badrum, mahognymöbler, teve och telefon. Det har varit en fristad för upp till 60 bostadslösa missbrukare och gästarbetare sedan början av sommaren. 

– Det är det värsta jag sett under mina 40 år som polis och det säger inte lite. Det är så mycket bråte, avföring, urin och matrester. Det är fullständig misär, och hemskt att vistas där inne, säger närpolischefen Stefan Holmén, till Nyheter24.

"Rummen har använts som toaletter"

Kristinebergs hotell har funnits sedan 1949, men i våras såldes fastigheten till ett byggbolag som, i väntan på rivning, lät fastigheten stå tom. En kort tid därefter märkte både polisen och de boende i området att människor började flytta in i det övergivna hotellet komplett med konferensrum, festvåning och bastu. 

– Ryktet har ju spridit sig om att det finns ett hotell som är öppet, men samtidigt har man varit lite tyst om det. De som bodde där har inte velat att vem som helst ska komma dit. De har hållit tyst om det, säger Holmén.

Bolaget låter människorna bo kvar

Men det dröjde inte länge förrän hotellet började förfalla.

– Eftersom vattnet varit avstängt har flera av rummen använts som toaletter. Det är en stor fastighet och folk har flyttat runt från rum till rum. Det ligger bråte överallt, allt som går att riva loss har rivits loss, säger Holmén. 

Trots att flera företag och skolor i närheten har ringt polisen otaliga gånger har man inte kunnat avhysa personerna från hotellet.

– De är ju skyldiga till olaga intrång, men bolaget har varit väldigt schysst. De tyckte att "varför ska vi polisanmäla de här fattiga människorna, vad leder det till?", säger Holmén.

"Flyttat runt från rum till rum"

En kvinna som arbetar i området berättar att de anställda stört sig på personerna som vistats i hotellet.

– Det var slödder. En morgon när jag kom till jobbet mötte jag en naken man endast iklädd kavaj som var uppenbart påtänd. En annan gång slogs vår telefoni ut på grund av att de grävt upp en kopparkabel i byggnaden, säger hon, till Nyheter24.

Allt eftersom månaderna gått har det som en gång var ett fint hotell förvandlats till en miserabel plats. Väggarna är fulla av graffiti, det flyger fladdermöss i korridorerna och rummen är fulla av avföring. Men trots att rivningsarbetet påbörjats och fönster och dörrar krossats fortsätter flera av personerna att komma tillbaka. 

– När vi kom var det mellan 15 och 20 personer som bodde i huset, fyra par och resten män. De har hela tiden vetat om att det ska rivas och höll på att packa när vi kom. Det är klart att de hade lite kommentarer som att "det är för jävligt att vi inte får bo kvar" och "vi har ingenstans att ta vägen", säger Holmén.

Socialtjänsten har varit på plats

Nu har personerna lämnat hotellet för gott.  För de allra flesta väntar nu ett liv på gatan. Socialtjänsten har varit på plats och erbjudit personerna hjälp flera gånger, men de flesta har tackat nej. 

– Många vill inte bli synade av sociala myndigheter och härbärgena kräver vissa saker, som att man inte får knarka eller kröka. Då vill de här människorna hellre leva sitt eget liv och bestämma själva, suckar Holmén, och fortsätter:

– Det är tragiskt att det ska behöva vara så här.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!