Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Reinfeldts son vägrar ta bort "blatte"-hånet på Facebook

- 13/11/2012, 16:43 -
1 av 2

Faksimil FACEBOOK

2 av 2

Faksimil FACEBOOK

Receptet för en lyckad ungdomsfest? Inga blattar. I alla fall enligt statsminister Fredrik Reinfeldts son. Samtidigt går statsministern till angrepp mot Sverigedemokraternas "fotsoldater" på internet.

STOCKHOLM. Statsminister Fredrik Reinfeldts 17-årige son har tidigare varit i hetluften för sina kommentarer på Facebook. I somras skrev Nyheter24 om hur sonen skrivit en kommentar om en dödsolycka i Båstad.

Då skrev han: "Det finns några få killar jag gärna skulle döda själv, ärligt skiter jag i om han är död, visst det är synd om hans vänner och familj, men han var en Fitta på 2ben, skulle inte kunna bry mig mindre!".

Kommentaren ledde till en folkstorm på Facebook och svenska internetforum. Till och med regelrätta mordhot. En användare skrev: "Vilken jävla idiot.. Ser jag honom på stan kommer jag stampa ihjäl honom!!!".

Sonen gick senare ut och bad om ursäkt för vad han skrivit:

"Jag är väldigt ledsen för det jag skrev. Det var mycket dumt och blev helt fel", skriver Reinfeldts son på sin Facebooksida. 

"Inga blattar"

I samband med kommentaren om dödsolyckan uppmärksammades det även hur sonen skrivit "inga blattar!" på Facebook som svar på frågan "Vad är viktigast för en bra ungdomsfest?". 

Ett svar som fortfarande står kvar på sonens profil. Fredrik Reinfeldts pressekreterare, Daniel Valiollahi, vill inte kommentera vad Reinfeldts son har skrivit på Facebook när Nyheter24 når honom.

– Han är en minderårig privatperson som inte är folkvald eller står i allmänhetens ljus så det är inget vi kommenterar, säger han till Nyheter24.

Hur kommer ni att agera nu när ni är uppmärksammade på att kommentaren står kvar?

– Som sagt vi kommenterar inte minderåriga personer.

Daniel Valiollahi ber sedan att få återkomma. En stund senare ringer han upp och säger att kontot inte existerar längre.

Men vi kan fortfarande komma in på kontot, vad säger du om det?

– Jag har fått information om att kontot inte existerar längre.

Men vi kollade i fredags, i dag på morgonen och för en minut sen. Och kommentaren "inga blattar" är kvar. 

– Vart ser du det?

Vi ser det här på hans facebooksida.

– Okej, jag hittar det inte. 

Hur ser du att det här finns kvar trots att det uppmärksammades redan i somras?

– Jag ser som sagt inte kontot.

Vi har skärmdumpar på detta. 

– Okej, men är det här kontot privat?

Nej, vi kan se det. 

– Okej, men jag har fått informationen att det här kontot ska vara nedstängt. 

Kan vi höra med Fredrik Reinfeldt vad han tycker om sonens kommentar?

– Jag kommer inte framföra er frågeställning till Fredrik Reinfeldt.

Varför?

– Han är i Indonesien och kan inte kommentera det här.

När han kommer tillbaka då?

– Jag ser ingen anledning till det.

"De lyssnar på djungeltrummorna på internet"

Senast i förra veckan gick statsminister Reinfeldt till angrepp mot främlingsfientliga Sverigedemokraterna under ett anförande på Stockholms universitet. 
Det är via internet de lockar nya väljare, menar Reinfeldt som känner en frustration över att inte nå ut till väljare som går över till SD. 

– De lyssnar på djungeltrummorna på internet, där finns de enkla svaren, rätt gapigt framförda, där görs jobbet. 

– Det ni ser i riksdagen är en förfinad form i kostym, men budskapet finns på internet, där finns fotsoldaterna. Tar man in deras verklighetsbeskrivning ser man ett helt annat Sverige. Lyssnar man på det och inget annat får man en helt annan verklighetsbild och det gör att det är otroligt svårt för mig att nå fram, säger Reinfeldt.