Folkfrontens demonstration 2008.
1 av 5
Folkfrontens demonstration 2008. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Motdemonstranter samma år.
2 av 5
Motdemonstranter samma år. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Skinnskallar firar Karl XII på 90-talet.
3 av 5
Skinnskallar firar Karl XII på 90-talet. - Foto: SCANPIX
Nationaldemokraterna högtidlighöll krigskonungens dödsdag 2002.
4 av 5
Nationaldemokraterna högtidlighöll krigskonungens dödsdag 2002. - Foto: Scanpix Sweden
Innan de döptes om till Folkfronten kallades organisationen Nationalsocialistisk front, NSF.
5 av 5
Innan de döptes om till Folkfronten kallades organisationen Nationalsocialistisk front, NSF. - Foto: Scanpix Sweden

Nazister marscherar i centrala Stockholm

På fredagen är det Karl XII:s dödsdag, med sedvanligt nazistfirande i centrala Stockholm. Blir de fler nu när den traditionella Salemmarschen ställs in?


Kaos förra året

Samma dag som Nobelfesten arrangerades både en nazistisk och en antirasistisk demonstration i Stockholms innerstad. Cirka 500 högerextremister samlades liksom många motdemonstranter beväpnade med ägg och flaskor. Det slutade med dussintals gripna och ännu fler omhändertagna.

STOCKHOLM. Den 30 november 1718 dog Sveriges kung Karl XII. Krigskonungen har länge varit firad av svenska nynazister, som firar hans dödsdag genom att demonstrera. På fredagen ska polisen försöka undvika bråk när nazisterna marscherar i Stockholms innerstad.

– Det är viktigt att se till att de som har demonstrationstillstånd får föra fram sitt budskap utan att störas, säger Lars Byström, informationsansvarig på Stockholmspolisen, till Nyheter24.

"Vi kommer freda liv och lem"

De enda som ansökt om tillstånd är nazistiska Nordiska Nationalsocialister, som bröt sig ur när Folkfronten ombildades till Svenskarnas parti 2009. Och de förespråkar inte något icke-våld.

– Om vi blir angripna kommer vi att utnyttja vår rätt till nödvärn. Vi kommer freda liv och lem, vi är inte en pacifistisk organisation, säger ordföranden Richard Ekman till Metro.

Flera grupperingar har utlyst motdemonstrationer, bland annat Stark - Stockholms antirastiska kulturförening. Polisen kommer att låta eventuella motdemonstranter göra sina röster hörda.

– Vi kommer att se till så att de också får föra fram sitt budskap - på våra villkor, säger Byström.

Ingen Salemmarsch - fler demonstranter?

Nyheter24 kunde tidigare rapportera att nazisternas Salemmarsch, som ifjol flyttades in till Stockholms innerstad, ställs in 2012. Det verkar dock inte innebära någon ökning av antalet som firar Karl XII:s dödsdag i Kungsträdgården.

– Både vi och arrangören tror att det blir tämligen få som dyker upp, säger Byström.

Inslag om 30 november-demonstration i Lund 2008:


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.