Enligt polisen är nu tillgängligheten och möjligheten att skaffa fram droger enklare än vad det var förr.
1 av 4
Enligt polisen är nu tillgängligheten och möjligheten att skaffa fram droger enklare än vad det var förr. - Foto: Ted S. Warren / AP / SCANPIX
Bland de vanligaste drogerna hör cannabis och kokain.
2 av 4
Bland de vanligaste drogerna hör cannabis och kokain. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Polisen kommer nu att engagera sig även på nätet där delar av deras spaning kommer att bedrivas.
3 av 4
Polisen kommer nu att engagera sig även på nätet där delar av deras spaning kommer att bedrivas. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Enligt polisen sker droghandeln till viss del via sociala medier.
4 av 4
Enligt polisen sker droghandeln till viss del via sociala medier. - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Sociala medier förenklar droghandeln

Under de senaste åren har tillgängligheten och möjligheterna att skaffa fram droger förenklats. Hos stockholmspolisen skyller man på sociala medier och en bredare bekantskapskrets.


Arbetar med spaning på nätet

 Hos polisen satsar man nu på att utveckla sin nätbaserade spaningsverksamhet. Redan nu arbetar en person på heltid med nätspaning på länsnarkotikaroteln.

– Vi måste hänga med för att inte bli tvåa. För ungdomarna är det här självklarheter och de ligger hela tiden steget före, säger Sofia Henriksson till Metro.

STOCKHOLM.  Under de senaste åren har det blivit enklare att skaffa droger, skriver Metro.

Enligt stockholmspolisen har den traditionella langningen av narkotika på gatorna mer eller mindre börjat försvinna. Numera sker den olagliga droghandeln - främst bland huvudstadens unga - allt oftare via sociala medier; kontakter och telefonnummer som cirkulerar runt i bekantskapskretserna.

 Detta har lett till ett motstånd för polisen och deras kamp mot narkotika. 

– Det har ökat kraftigt och är ur vår synvinkel den negativa utvecklingen av sociala medier. Möjligheten att nå varandra och hitta information om hur man ska gå tillväga för att knarka är enorm, säger Sofia Henriksson, förundersökningsledare vid länsnarkotikarotelns ungdomssektion, till Metro.

Bland de vanligaste drogerna hör cannabis, kokain, amfetamin, ecstasy och bensodiazepiner.

– Det är lättare att få tag på cannabis i dag än alkohol. De flesta har ett nummer eller någon kompis som har det. För ett par år sedan åkte man och ställde sig någonstans för att hitta någon att köpa av, säger Henriksson. 

Men trots förändringar på upplägget är fortfarande Sergels torg, Gullmarsplan, Fridhemsplan och Liljeholmen som tidigare varit traditionella mötesplatser, att betrakta som viktiga platser för droghandeln, enligt Metro.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!