Nyheter24 har tittat på årets tio bästa hjältedåd.
1 av 6
Nyheter24 har tittat på årets tio bästa hjältedåd.
Plats 10. Steve St. Bernard skadade ena axeln, men det var det värt. Han räddade ju ett liv.
2 av 6
Plats 10. Steve St. Bernard skadade ena axeln, men det var det värt. Han räddade ju ett liv. - Foto: Cbs News /Faksimil
Plats 8. En man försökte ta sitt liv och lade sig på en tågräls. Men mannens hund räddade honom.
3 av 6
Plats 8. En man försökte ta sitt liv och lade sig på en tågräls. Men mannens hund räddade honom. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Plats 3. Tidigare i höst samlades Soppkök Stockholm för att hjälpa hemlösa.
4 av 6
Plats 3. Tidigare i höst samlades Soppkök Stockholm för att hjälpa hemlösa. - Foto: Privat
Plats 2. Organisationen MIssing People ställer alltid upp.
5 av 6
Plats 2. Organisationen MIssing People ställer alltid upp. - Foto: Missing People Sweden
Plats 1. Hjältarna vid Aurora. Något som visar på ljuset i mörkret.
6 av 6
Plats 1. Hjältarna vid Aurora. Något som visar på ljuset i mörkret. - Foto: NBC News

Här är årets största hjältar

Personer som offrar sina liv för kärleken, grupper som letar upp de som har försvunnit och sportstjärnor som rakar sina huvuden för att stötta sin tränare. Nyheter24 listar de 10 bästa hjältedåden från 2012.


10. Listan inleds med ett häpnadsväckande fall, bokstavligt talat. En busschaufför i New York blev hjälte sedan han fångade en sjuårig flicka som föll från tredje våningen i ett bostadshus. Hur vackert som helst och visar att vem som helst kan bli en hjälte, när som helst.

9. Hjältedåd kan vem som helst göra. Stora som små, människa som djur. När en get är på väg att drunkna skriker den för sitt liv. Som tur är finns hans bästa kompis, en gris, i närheten och räddar dagen. Självklart fångades allt på film:


8. Historier kan beröra oss djupt - och det måste inte alltid handla om människor som vi såg på plats nummer nio. Tidigare i år offrade en hund sitt liv för att rädda sin husse som försökte ta sitt eget liv. En tragisk historia som visar på kärlek.

7. När beskedet om att tränaren för Indianapolis Colts, Chuck Pagano, fått cancer slöt laget samman. Tillsammans rakade de sina skallar för att stötta sin tränare. Sedan bestämde sig även lagets cheerleaders att göra samma sak. Snacka om laganda och att visa att man kämpar tillsammans när man är ett lag. Stort! 

6. Verklighetens Batman. Ja, precis som det låter så tjänar Batman-kopian Zoltan Kohari sin stad och bekämpar all ondska som sätter sin fot där. 

- Jag har bestämt mig för att tjäna folket. Jag tar hand om ordningen och städar upp i miljön så att vi alla kan bo på den här planeten, har Kohari sagt.

Äkta civilkurage och en given plats på listan.


5. En till djurhistoria men fortfarande inspirerande. Grisen Colby saknade sin vän, katten Gumbo, efter en brand. Så den 9-åriga grisen gav sig ut i skogen för att leta reda på honom. 

– Vi är väldigt tacksamma till Colby. Vi är tacksamma till alla som har hjälpt oss, sa Harriet Finks efteråt och kunde finna lite ro efter att hennes gård brunnit ned.

4. Den tårgripande berättelsen om sexårige Hayden Whitbread som drabbades av cancer förra sommaren berörde en hel värld. Haydens stora intresse i livet är fotboll, och främst favoritlaget Manchester City. En dag fick han en stor överraskning. Se hela den rörande historien här:


3. Soppkök Stockholm vill krossa fördomar och väcka uppmärksamhet kring hemlöshet. Och det lyckas de med. Ett så stort engagemang som organisationen har är fantastiskt att se. Självklart hamnar de och alla som hjälper till på listan över hjältedåd. 

– Vi vill väcka uppmärksamhet och skapa en mötesplats för alla. Vi vill driva frågan. Det är dags att alla vaknar, har grundaren Milad Mohammadi sagt till Nyheter24 tidigare.

Något de lyckas med.

2. På plats två finner vi Missing People Sweden. Organisationen har växt under hösten och har hjälpt människor på ett sätt som ingen annan har kunnat. De ställer alltid upp om någon har försvunnit och har resurser som polisen bara kan drömma om. En stor eloge till alla som väljer att engagera sig.

1. Auroras hjältar. I efterdyningarna av massakern i Aurora, Colorado, stod det klart att tre män dog när de skyddade sina flickvänner. James Holmes mördade tolv personer och skadade 58 - men de tre männens hjältedåd får oss att se ljuset i mörkret. Något som kan behövas ibland.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/