De senaste årens rubriker. Nu berättar Abbas sin historia.
1 av 6
De senaste årens rubriker. Nu berättar Abbas sin historia. - Foto: Faksimil / SCANPIX / Montage
Migrationsverket beslöt att Abbas skulle skickas till Iran 2009.
2 av 6
Migrationsverket beslöt att Abbas skulle skickas till Iran 2009. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Men när polisen verkställde utvisningen skickades han till Irak i stället för Iran.
3 av 6
Men när polisen verkställde utvisningen skickades han till Irak i stället för Iran. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Abbas utvisades till Iran under Saddam Husseins styre i Irak.
4 av 6
Abbas utvisades till Iran under Saddam Husseins styre i Irak. - Foto: AP / SCANPIX
Väl där fängslades han på polisstationen i Al-Elwaya. Här bilder från en bilbomb i Bagdad tidigare i februari.
5 av 6
Väl där fängslades han på polisstationen i Al-Elwaya. Här bilder från en bilbomb i Bagdad tidigare i februari. - Foto: Khalid Mohammed / AP / SCANPIX
Trots att kriget är över är det fortfarande oroligt i landet.
6 av 6
Trots att kriget är över är det fortfarande oroligt i landet. - Foto: Khalid Mohammed / AP / SCANPIX

Sverige utvisade Abbas till fel land - nu berättar han om helvetet

2010 utvisades han från Sverige till Irak - trots att han egentligen skulle utvisas till Iran. Sedan följde ett helvete. Nu berättar Abbas, 54, med egna ord om två och ett halvt år i irakiskt fängelse. "Jag kan inte sova på nätterna", säger han i en intervju med Nyheter24.


Detta har hänt

2002: Abbas flyr från Iran till Sverige.

2009: Besked om utvisning från Migrationsverket.

6 oktober 2010: Utvisningen verkställs i Gävle. Gränspolisen tar fel på land och skickar honom till Irak i stället för Iran.

15 november 2011: Fallet uppmärksammas i medierna. Gränspolisen JO-anmäls av Emma Persson.

9 december 2011: Polismyndigheten i Gävle får allvarlig kritik från Justitieombudsmannen (JO) för den felaktiga utvisningen.

Juni 2012: Justitiedepartementet svarar på frågor om fallet och säger att det är ett prioriterat ärende att få ut Abbas.

13 juli 2012: Persson, Bodström och Borgström skriver på DN Debatt att det är dags för justitieministern att ta ansvar.

9 januari 2013: Abbas släpps fri från sin cell på Al-Elwaya polisstation. Nu kämpar han mot sjukdomar och psykisk ohälsa för att kunna ta sig tillbaka till Sverige för en ny asylprövning.

STOCKHOLM / BAGDAD. "Utvisades till fel land". Du har säkert sett den och liknande rubriker någonstans det senaste året. Nu har Nyheter24 pratat med människan bakom rubrikerna. 54-årige Abbas skulle till Iran men skickades felaktigt till Irak, där han fängslades. Nu har han äntligen släppts - nästan två och ett halvt år senare.

– Jag mår så dåligt, säger han till Nyheter24 från en hemlig plats i Iraks huvudstad Bagdad.

Det var den 9 januari i år som han till slut släpptes på fri fot i sitt födelseland. Abbas är feilikurd. På 80-talet, under Saddam Husseins regim, utvisades han till Iran och fick iranskt medborgarskap. Men där levde han under mycket svåra omständigheter och flydde därför till Sverige 2002. 

Efter sju år i landet kom så beskedet från Migrationsverket 2009: Abbas skulle utvisas till Iran. Den 6 oktober 2010 skulle gränspolisen i Stockholm verkställa utvisningen. Men Gävleborgspolisen, som fattade beslutet, hade gjort ett ödesdigert misstag - Abbas skickades till Irak i stället för Iran.

Togs till fånga

När han kom till Bagdad greps han direkt. Han togs till en häktescell på Al-Elwaya polisstation, där han alltså suttit fram till i januari. Advokaten Emma Persson var hans ombud redan innan utvisningen. Hon fick kort efter att han flugits till Irak reda på att han skickats till fel land. Sedan dess har hon försökt skapa uppmärksamhet om fallet här hemma. 2010, någon vecka efter att Abbas skickats till Irak, anmälde hon Gävlepolisen till Justitieombudsmannen (JO), som senare gav myndigheten kraftig kritik.

Persson har även legat på justitiedepartement och justitieminister Beatrice Ask för att få regeringen att agera. Tillsammans med kollegorna Claes Borgström och Thomas Bodström har hon även skrivit en debattartikel om Abbas fall.

Fängslad i sin cell, tillsammans med flera andra män, har Abbas levt under väldigt dåliga förhållanden. Men värst av allt: Abbas har inte fått någon behandling för sin diabetes. Att han bara fick en måltid om dagen gjorde allting värre. Två och ett halvt år har tärt på honom.

– Både fysiskt och psykiskt. Den här tiden har gjort att jag blev sjuk. Jag kan inte sova på nätterna, jag har fått magsår och dålig syn, berättar Abbas.

Han vill inte berätta om detaljerna kring livet i fängelset, det gör för ont. Men han minns att det var jobbigt - och ensamt.

– Det är jättedåliga förhållanden i fängelser i Irak. Och jag är främmande här. Ingen har besökt mig eller så.

Systern har varit i Bagdad vid flera tillfällen och försökt få Abbas frigiven. Men den irakiska polisen har vägrat - de anklagade Abbas för att ha falskeligen utgett sig för att vara irakisk medborgare.

Utvisades till Iran - flydde till Sverige

Det dröjde länge innan svenska myndigheter reagerade på den felaktiga utvisningen. Nyheter24 har flera gånger skrivit om fallet och advokaten Emma Perssons frustration över att inget skett. Sedan i februari 2012 har justitiedepartementet meddelat att Abbas är "ett prioriterat ärende".

Till slut kunde Sverige genom ambassaden i Bagdad komma till undsättning.

– Jag har fått besök av ambassadören. När jag blev frisläppt besökte jag själv ambassaden. De välkomnade mig, säger Abbas.

Nu väntar han på att få ett resedokument så han kan åka till Sverige.

– De lovade mig att jag ska återvända, säger han.

"Sverige behandlar människor humant"

Så är läget just nu. Ambassaden försöker göra allt för att Abbas ska kunna resa till Sverige och få sitt fall prövat av Migrationsverket ännu en gång. Och fastän han utvisades härifrån får han bara positiva tankar i huvudet när han tänker på Sverige.

– Sverige är ett demokratiskt land. De behandlar människor humant, respekterar mänskliga rättigheter. De har medkänsla.

Problemen är just nu att Abbas knappt kan ta sig runt i själva Bagdad, enligt advokaten Emma Persson. Det och hälsan är de största hindrena på vägen till Sverige.

– Ambassadören har lovat mig att jag ska få träffa läkare och att de ska ordna boende så jag får den vård jag behöver, säger Abbas.

Han vill verkligen tillbaka till Sverige och på så sätt få en ny chans.

– Jag hoppas det. Med guds hjälp.

Väl här är det en person Abbas kommer att vilja träffa först av alla - advokaten Emma Persson, som företrätt honom under hela den här tiden.

– Och jag kommer tacka alla som hjälpt mig, säger 54-åringen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!