Femens aktivister har även engagerat sig i fallet med det ryska punkbandet Pussy Riot. Här täcker, symboliskt, en Facebooklogga kvinnornas bröst.
1 av 2
Femens aktivister har även engagerat sig i fallet med det ryska punkbandet Pussy Riot. Här täcker, symboliskt, en Facebooklogga kvinnornas bröst.
Femen visar sitt stöd för Pussy Riot
2 av 2
Femen visar sitt stöd för Pussy Riot - Foto: Femen

Politiker publicerade toplessbild – i protest mot kvinnoförtryck

Naket berör. Därför poserar politikern och konstnären Jenny A. Wenhammar topless på Facebook. Det hela sker som del av en global protest mot kvinnoförtryck.


Vad hände med Amina?

Aminas bildpublicering resulterade i att imamen Almi Adel förklarade att Amina bör "stenas till döds". Adel menade att Aminas publicering kan leda till "epidemier och katastrofer" och "smitta och ge idéer till andra kvinnor".

Enligt Femenledaren Inna Shevchenko ska en släkting till Amina ha påstått att Amina ville ta livet av sig och därför beslutade sig för att publicera bilderna på nätet.

– Ett typiskt sätt att reagera på en kvinnas vilja att vara fri – de påstår att hon har blivit knäpp eller är för känslosam, säger Shevchenko.

Hundratals topless-aktivister

Femen är en feministisk protestgrupp från Ukraina som bildades 2008 och har hundratals topless-aktivister världen över. Aktivister inom Femen skriver politiska budskap på sina bröst och kroppar. Organisationen har underavdelningar i ett flertal länder, bland annat i Sverige. Här i Sverige är Jenny A. Wenhammar admin för Femens Facebooksida.

Nakenattacker & demonstrationer

Femen har uppmärksammats tidigare. Bland annat efter en nakenattack mot Silvio Berlusconi och när nakna aktivister demonstrerade i Stockholm .

KÅGERÖD. Jenny A. Wenhammar, konstnär och politiskt aktiv, har skapat stor uppmärksamhet på Facebook.

Anledningen är en publicerad toplessbild i stöd och protest mot att Amina, en 19-årig flicka från Tunisien, försvunnit efter att ha lagt upp en toplessbild med budskapet "min kropp tillhör mig och tillhör inte någon annans heder".

På ytterligare en bild visar Amina fingret med "fan ta er moral" skrivet på bröstkorgen.

Kvinnor världen över visar nu sitt stöd för den försvunna flickan genom att publicera liknande bilder.

Precis som Amina är Jenny A. Wenhammar del av organisationen Femen, som sedan 2008 kämpar mot manligt förtryck av kvinnor och HBT-personer.

– Jag är glad att bilden och Amina uppmärksammas, jag är glad att Femen uppmärksammas. Femen blir inte så uppmärksammat i Sverige annars. Så det är bra, säger Wenhammar till Nyheter24.

Sagt upp sina uppdrag

Att Jenny A. Wenhammar har varit politiskt aktiv är ingen underdrift. Utöver sitt engagemang i Femen har hon varit Miljöpartiets representant i Svalövs kommun. I hennes cv finns kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, ekonomiberedningen, socialtjänstnämnden, miljö- bygg- och räddningsnämnden – med mera – inskrivet.

Men den kommunpolitiska karriären är numera lagd på is.

– Jag sa upp det i förra veckan.

Och visst hänger det ihop med publiceringen av toplessbilden på Facebook.

– Litegrann. Bilden handlar om patriarkalt förtryck. Kommunpolitik i Svalöv handlar om att andra åsikter inte ska släppas fram. Ett locket på-tänk, pissa in revir, inte släppa fram oliktänkande, härskartekniker.

Protest mot Facebook

I tisdags hade 10 000 personer sett Jennys toplessbild på Facebook och många fler sedan dess. Ironiskt nog är dock Facebook en del av det som Femen bekämpar. Facebook varnar nämligen användare som laddar upp bilder på en kvinnlig överkropp med synliga bröstvårtor – medan manliga överkroppar passerar obemärkt förbi.

– Vi för en ständigt bubblande protest mot det (Facebook). Vi brukar bland annat klistra dit en Facebooklogga på bröstvårtorna men samtidigt är vi beroende av Facebook och brukar kompromissa. 

Vad har du fått för reaktioner på bilden?

– Det är blandat. Jag har vänner från olika delar av livet. Några är överraskade medan andra inte har visat något alls. Jag har ju fått många "likes" i alla fall. Men jag kan tänka mig att det pratas här i samhället, säger Wenhammar till Nyheter24.

I bildspelet ovan kan du se några av de toplessbilder som har publicerats i stöd för Amina. 

/
/
/
/
/
/
/
/
HBT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!