Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sommartid i natt

- 28/03/2009, 18:15 -

Kvällarna blir ännu ljusare från och med i morgon

I natt klockan två ställer vi fram klockan en timme. Tråkigt med en timmes mindre sömn, tycker kanske vissa, men de ljusare kvällarna är säkert efterlängtade av långt fler.

Sommartid har funnits i Sverige sedan 1980. Mellan 1981 och 1995 varade sommartiden mellan sista söndagen i mars och sista söndagen i september. Från och med 1996 infördes gemensam sommartid för hela EU och varar mellan sista söndagen i mars och slutar sista söndagen i oktober.

Sommartid används framförallt av länder på norra halvklotet, men även länder som Chile och Namibia drar fram klockan en timme under deras vinterhalvår (motsvarande våra sommarhalvår).

Åt vilket håll klockan ska dras brukar vara en källa till problem för många. Men det finns vissa knep för att komma ihåg hur. När sommar tiden inleds "ställer man fram grillen" och när den är över "ställer man tillbaka grillen". Ett annat sätt att komma ihåg är att man varje gång ställer klockan mot sommaren, att man vrider fram klockan en timme – mot sommaren – i mars och att man vrider klockan en timme tillbaka – mot sommaren – i oktober.

Skrivet av: