SDU nekades besök på gymnasieskola. Till vänster, SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand.
1 av 3
SDU nekades besök på gymnasieskola. Till vänster, SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand. - Foto: Scanpix
Men rektorn får kritik från JO för att inte ha agerat objektivt.
2 av 3
Men rektorn får kritik från JO för att inte ha agerat objektivt. - Foto: SCANPIX SWEDEN
SDU talade i Almedalen igår.
3 av 3
SDU talade i Almedalen igår. - Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Skola kritiseras för att ha nekat SDU tillträde – ansågs inte vara objektiv

Rektorn för Schillerska gymnasiet i Göteborg får kritik från Justitieombudsmannen (JO) för att ha nekat SDU bokbord. JO menar att rektorn inte agerade objektivt i sin bedömning.


Tar lön för tre jobb

Läs också om SD-riksdagsledamoten som tar ut 99 000 kronor i lön – för tre olika jobb.

GÖTEBORG. Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) ansökte i april 2011 om att få anordna ett bokbord vid Schillerska gymnasiet i Göteborgs kommun. 

Rektorn avböjde förslaget och motiverade det med att skolan inte hade möjlighet att upprätthålla säkerheten kring arrangemanget.

SDU ifrågasatte beslutet

SDU ifrågasatte detta varpå rektorn ytterligare motiverade sitt beslut med bland annat att det var för kort varsel inför skolavslutningen, att flera andra schemabrytande aktiviteter redan var inplanerade och att det inte fanns resurser på plats. Något som senare visade sig inte stämma helt.

Rektorn meddelade också att skolan i höst planerade att bjuda in alla partier, som är representerade i riksdagen, landstinget eller i kommunen, och att SDU var välkomna då.

Inte agerat objektivt

I sitt beslut skriver JO att rektorn har agerat i strid med objektivitetsprincipen och att beslutet beslutet förefaller vara fattat snarare på grund av förbundets åsikter än de praktiska omständigheterna på skolan.

/
/
SDU
/
/
Relaterat
Kents kortlek - och andra oväntade knep
Det märks att det börjar närma sig val. Nu kommer partiernas kampanjer inför slutspurten 2014. Moderaterna är först ut med en kortlek som de ska dela ut till väljare - men här är några andra kampanjer som fått folk att höja på ögonbrynen.
Avslöjad: Så styr Kent Ekeroth över Avpixlat
UPPDATERAT. Den sverigedemokratiske riksdagsmannen Kent Ekeroth avslöjas nu som en av personerna bakom rasistbloggen Avpixlat, det visar en serie mejl som Aftonbladet tagit del av.
Nu är "kränkande fotografering" olaglig – här är Sveriges nya lagar
I dag blir det olagligt att i hemlighet fotografera någon som befinner sig i sin privata miljö. Här är en lista med några av de viktigaste lagarna som träder i kraft den 1 juli.
Kvinna åtalas för rasistattack på pojke: "Åk tillbaka med båten"
Kvinnan attackerade verbalt en skolpojke på en buss. Den rasistiska attacken var så extrem att polisen efterlyste kvinnan. Nu åtalas hon.
Senaste nytt

Flera döda i fabriksbrand i Taiwan

Raset på E6: "Det som rör sig är leran"

Lera i jorden gör att skred förr eller senare inträffar, enligt experten Johan Kleman. Det här kommer inte som en blixt från klar himmel, säger han om raset på E6 i Stenungsund.

Ingen gripen efter dubbelmordet i Sandviken

Fortfarande har ingen gripits efter krogskjutningen i centrala Sandviken på torsdagskvällen, där en man i 20-årsåldern och en man i 70-årsåldern miste livet. Ytterligare två personer, en kvinna i 20-årsåldern och en man i 45-årsåldern, skadades i skottlossningen.

Gängledare hann fly innan fängelse stormades

1 timme sedan
Venezuela uppgav i veckan att man tagit "full kontroll" över fängelset Tocorón som under lång tid styrts av det ökända kriminella gänget Tren de Aragua.

EU-topp: Obalanserad handel med Kina

1 timme sedan
EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis anser att unionens handelsrelation till Kina är "väldigt obalanserad".

Billström om Sverigebilden: "Ingen quickfix"

1 timme sedan
Den svenska regeringen har bedrivit "intensiv diplomati" gentemot muslimska länder under FN:s generalförsamling i New York Målet: att försöka "reparera" Sverigebilden efter koranbränningarna. Men något möte med Turkiet, det främsta hindret för ett ja till svenskt inträde i Nato, blev det inte.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.