Torsdag 15 Apr
Stockholm

Experten: "Vänj dig vid att ta skit – samhället fungerar så idag"

Nätexperten Jackie Kothbauer ger oss de bästa nättipsen.
1 av 5
Nätexperten Jackie Kothbauer ger oss de bästa nättipsen. Foto: Scanpix
Det är viktigt att själv styra över sitt innehåll och tänka till en extra gång innan man gör något förhastat.
2 av 5
Det är viktigt att själv styra över sitt innehåll och tänka till en extra gång innan man gör något förhastat. Foto: ROBIN HALDERT / ROBIN HALDERT
Kothbauer menar att man bara ska struna i alla negativa kommentarer.
3 av 5
Kothbauer menar att man bara ska struna i alla negativa kommentarer. Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
Kotbauer tror på en bra, beskrivande profil och bra bilder.
4 av 5
Kotbauer tror på en bra, beskrivande profil och bra bilder. Foto:
5 av 5

Vi är ständigt uppkopplade och sociala medier upptar en stor del av många människors liv. Tyvärr är det därför också relativt lätt att få sitt rykte nersvärtat. Nyheter24:s Magda Omerspahic pratade med författaren och experten, Jackie Kothbauer, som gav oss en rejäl nätläxa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mer om Jackie Kothbauer

Jackie Kothbauer är författare och har skrivit boken "Mediababe".

Hon är nu aktuell med boken "Nätsmart – Få drömjobbet, lyckas som chef och bli en stjärna" som kommer ut den 25 september.

Instahetsen

Nyheter24:s artikelserie handlar om ungdomars jakt på bekräftelse via Instagram – vilka konsekvenser det får samt hur de kan bli mer Insta-medvetna. 

Del 1: "Likes läker inte en trasig självkänsla" – om de ungas jakt på likes 

Del 2: "Det är de vuxnas ansvar att ta tag i kränkningar på nätet" 

INSTAHETSEN. Nyheter24:s artikelserie handlar om jaktenbekräftelse via Instagram. Tidigare har vi pratat om hur och varför vi söker bekräftelsen samt om mobbningen och kränkningarna som förekommer på Instagram.

Det kan därför vara snårigt ute i sociala medier-djungeln – och för att undvika att du, eller någon annan, förstör ditt nätrykte så är det viktigt att bli nätsmart. Författaren Jackie Kotbauer, som har skrivit boken "Nätsmart – Få drömjobbet, lyckas som chef och bli en stjärna", lär oss hur vi gör.

– Nätet bygger din cred genom att visa upp dina bästa sidor för världen via de sociala medierna. De flesta använder sociala medier för att hänga med kompisar. Var smartare än så! Inse att du har chansen att presentera dig för någon som redan är intresserad. Se till att ha en kort, presentation av dig själv som vem som helst kan se, säger Kothbauer.

Synas i flera kanaler

Kotbauer menar att det är viktigt att synas i flera kanaler. Instagram kan vara helt – eller delvis – privat, därför kan det vara bra att ha ett par bilder som ger ett starkt intryck för den som googlar dig. 

Även om Instagram används mest via telefonen så måste man komma ihåg att bilderna också kan ses på nätet genom en enkel sökning – man behöver således varken ha appen eller ett konto för att ta del av utbudet av bilder.

Hur ska man då "profilera" sig på bästa sätt på Instagram?

– Instagram visar två saker – hur du lever och vad du gillar. Om du inte är en hejjare på att skriva så hitta bra citatbilder att blanda upp dina bilder med. Det är bra att få lite känsla för hur du tänker. Det blir annars rätt enformigt att bara se dig och dina polare stå framför kameran och le. Om du redan nu har siktet inställt på ett jobb eller en karriär så låt det märkas på din Insta. 

Tidigare snackades det skit bakom ryggen och idag är skitsnacket öppet och står i ditt kommentarsfält. Kothbauer menar att vi bara måste lära oss att ignorera skitsnacket.

– Det spelar ingen roll om det är du eller Rihanna – ni får båda vänja er vid att ta skit, för så fungerar samhället idag. Lär dig strunta i dina haters, annars kommer du alltid att vara olycklig – hur bra du än är. 

Hur minimerar man risken för att utsättas för "smutskastning" i framtiden?

– Se till att ha en bra profil som visar att du är en människa som är klok, gör något vettigt om dagarna och har kompisar. Du behöver inte vara en superstjärna eller jättesnygg, det räcker gott med att framstå som en snäll, skön och hygglo typ, säger Kothbauer och fortsätter:

Har du ett sista Instatips till våra läsare?

– Allt som läggs ut på nätet kommer att spridas utan din kontroll och ditt medgivande. Det enda du kan göra är att vara nätsmart nog att inte ställa upp på onödiga skitbilder som förstör ditt rykte. Och skulle det ändå hända – fortsätt ösa på med bra bilder som visar att du är en vettig människa. Ingen är perfekt. Det räcker att googla vem som helst för att inse den saken. Sluta nojja, kör så cleant du orkar och upptäck att livet blir bra ändå, avslutar Kothbauer. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela