Här är personerna som ligger bakom det ekonomiska stödet. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 4
Här är personerna som ligger bakom det ekonomiska stödet. Personen på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: Montage / TT BILD
Riksdagsledamoten Kent Ekeroth har tidigare anklagats för att vara styrande bakom Avpixlat.
2 av 4
Riksdagsledamoten Kent Ekeroth har tidigare anklagats för att vara styrande bakom Avpixlat. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Hatsajten har tidigare hyllats av SD-ledaren Jimmie Åkesson.
3 av 4
Hatsajten har tidigare hyllats av SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Mats Dagerlind.
4 av 4
Mats Dagerlind.

De finansierar Avpixlat

Den rasistiska bloggen Avpixlat har bland annat hängt ut minderåriga och kallat en mörkhyad flicka för "kolsvart". Nu avslöjas vilka som donerar pengar till sajten.


Ekeroth upptaxerades

I juni meddelade Skatteverket att Kent Ekeroth kommer att beskattas för donationerna som gått via hans konto till Avpixlat. 160 000 av de 226 000 kronor som sattes in på kontot 2012 är skattepliktiga, enligt myndigheten. Riksdagsledamoten själv uppgav att drygt 25 000 kronor gått till Avpixlat för bland annat servrar. Var resterande summa tagit vägen är oklart.

Ekeroth har överklagat beslutet om upptaxering.

Läkare, psykologer och styrelseproffs. Det är några av de som är med och donerar pengar till den rasistiska bloggen Avpixlat. 

Enligt Aftonbladet finns en ekonom på det börsnoterade företaget Sandvik med bland donatorerna liksom en chef på telekomjätten Ericsson.

– Om Ericssonadressen ­har använts privat i det här sammanhanget ser vi mycket allvarligt på saken, säger Elisabeth Manzi, medieansvarig på Ericsson, till tidningen.

Hängde ut brottsoffer

Avpixlat, som tidigare hyllats av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, har gjort sig kända för att bland annat hänga ut personer med namn och bild. I ett fall publicerade den hemliga redaktionen ett videoklipp där en ung kvinna utnyttjas sexuellt av tre män. Varken männen eller kvinnans ansikten var censurerade.

I samband med fjolårets traditionsenliga Luciafirande i SVT kritiserade bloggen teveföretaget för att det var en "kolsvart" lucia. Inlägget ändrades sedan så att formuleringen togs bort.

Nyligen hängdes en minderårig flicka ut sedan hon twittrat nedlåtande om partiledaren Åkesson. I kommentarsfältet under artikeln gick det att läsa:

"Du förtjänar att bli gruppvåldtagen och ­sedan lämnad att förblöda".

300 personer har donerat i år

Under 2013 har 300 personer donerat pengar till Avpixlat. De flesta är äldre män på landsbygden och jobbar eller har jobbat inom industrin. Det finns dock även lärare, psykologer, forskare och styrelseproffs med bland finansiärerna. De donerar mellan 50 och 1 000 kronor – de allra flesta har en stående inbetalning varje månad.

I somras stängde betaltjänsten Paypal ned Avpixlats konto. Men donatorer har även använt det privata bankgirokonto som riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) tillhandahåller.

– Som jag har tolkat det har de som donerat pengar via Paypal tidigare försvunnit. Det är möjligt att en del gått över och satt in pengar på bankgirot. Men min uppfattning är att det har minskat, säger Mats Dagerlind, krönikör och "consigliere" på Avpixlat, till Aftonbladet

Erkände koppling till SD – eller?

SD centralt har alltid påpekat att man inte har någonting med bloggen att göra, trots att Dagerlind själv skrivit att "Avpixlat samlar, mobiliserar, informerar, utbildar, värvar och ger röst åt den Sverigevänliga folkrörelsens och Sverigedemokraternas gräsrötter. Inget annat politiskt parti i Sverige, inte ens de två stora, Socialdemokraterna och Moderaterna, har en partinära politisk plattform på nätet som kommer ens i närheten av att samla så många hängivna läsare som Avpixlat".

Något som presschefen Martin Kinnunen då menade på inte bevisade någonting.

– Såvitt jag kan se framkommer ingenting om någon koppling i den texten. Skribenten påstår att deras sida fungerar som en partinära plattform. Jag antar att det är en ambition men ur Sverigedemokraternas synvinkel existerar ingen koppling eller samarbete. Vi vet överhuvudtaget inte vilka som skriver på sidan och vi har ingen möjlighet att påverka dess innehåll, sa Kinnunen till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!