– Jag är inte så grabbig som person, jag har ju tre syrror.
1 av 6
– Jag är inte så grabbig som person, jag har ju tre syrror. - Foto: Bingo Rimér
Nyheter24 snackade feminism med Bingo Rimér.
2 av 6
Nyheter24 snackade feminism med Bingo Rimér. - Foto: Bingo Rimér
– Jag har aldrig tagit en bild där jag gå över gränsen, så jag står för mina bilder, inför mina barn och min familj kan jag alltid ta fram och visa dem.
3 av 6
– Jag har aldrig tagit en bild där jag gå över gränsen, så jag står för mina bilder, inför mina barn och min familj kan jag alltid ta fram och visa dem. - Foto: Bingo Rimér
– Jag tycker inte att det är något fel att anspela på sensualism eller sex eller att en kvinna är ett objekt.
4 av 6
– Jag tycker inte att det är något fel att anspela på sensualism eller sex eller att en kvinna är ett objekt. - Foto: Bingo Rimér
– Det är väl trevligt att kunna bjuda en tjej på en kaffe latte utan att hon ska känna: ”det kan du glömma för då hamnar du i ett patriarkat, som liksom gör att du känner ett slags övertag över mig.”
5 av 6
– Det är väl trevligt att kunna bjuda en tjej på en kaffe latte utan att hon ska känna: ”det kan du glömma för då hamnar du i ett patriarkat, som liksom gör att du känner ett slags övertag över mig.” - Foto: Bingo Rimér
Bingo Rimér på sitt (betydligt med välstädade) kontor.
6 av 6
Bingo Rimér på sitt (betydligt med välstädade) kontor. - Foto: Bingo Rimér

"Det är kvinnors rättighet att vika ut sig"

Nyheter24:s Ellen Grefberg möter Bingo Rimér för att prata feminism, varför Fi behövs i riksdagen och varför han inte tycker det är fel att kasta kläderna.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Realitycheck

Skulle du kalla dig själv feminist?

– Nä nä, absolut inte.

Men är du för jämställdhet?

–Ja, det är jag.

Beundrar Gudrun Schyman

Gudrun Schyman är duktig och karismatiskt, en av de mest kompetenta politiker vi har i Sverige. Hon belyser ju orättvisor på ett vettigt sätt och har ett bra och vettigt resonemang. Hon behövs ju i riksdagen, hoppas hon kommer in.

Skulle du kunna rösta på Feminstiskt initiativ i nästa val?

– Ja, eftersom deras politik behövs. Annars är jag moderat i grunden.

Fick kritik för att ha sökt "mulliga feminisiter" till plåtning

För inte så länge sedan sökte Bingo Rimér mulliga feminster till en fotografering. Något som fick många att rasa. 

Slutersultatet från plåtningen finns här

– Det dyker alltid upp extrema, smått militanta feminister när man pratar om dessa frågor. Folk har ett sätt att uttrycka sig på som är anmärkningsvärt: ”Du ska dö”. Okej, men är du bättre än en nazist nu menar du?

Bingo Rimér befinner sig i sin studio på Skeppargatan i Stockholm. Lokalen på 250 kvadratmeter ser ut som en blandning av en fotostudio, en LSD-tripp och en pojkrumsdröm. En tavla föreställer Carolina Gynning som rakar sitt pubishår. Ett montage gjort av stämningar från Zlatan Ibrahimovics advokater hänger på väggen. 

Varför ställer du upp på att snacka om feminism? 

– Debatten är alltid viktig och blir det mer och mer på ett personligt plan när min dotter snart kommer upp i tonåren och jag ska brottas med denna problematik.

Bingo Rimér, som i dag är familjefar, slog igenom under mitten av 1990-talet som Sveriges flickfotograf nummer ett. Och som agent för Playboy blev han någon slags motsvarighet till Hugh Hefner. På den tiden var det enligt Bingo Rimér väldigt enkelt – antingen var man feminist eller så var man inte det. 

 – I dag är det mer nyanserat, en kille kan betala biobesöket utan att det är politik. 

Vad säger du till de som hävdar att du har exploaterat unga tjejer?

– Jag har aldrig tyckt att jag utnyttjar någon men jag är medveten om den debatten. Mina bilder är ofta inte mer avklädda än en H&M-annons men syftet med bilden är att behaga mannen, det är en produkt som anspelar på sex för att sälja kommersiellt till en kille och det står jag för, säger han och tillägger: 

– Sedan finns det ju gråzoner på samma sätt som när tjejer har sex i "Big Brother" eller Naken-Janne springer runt näck i teveserien "Farmen". 

Bingo Rimér är inte ensam i sin studio utan arbetar med fler än en handfull unga tjejer. Någon är praktikant, en annan är redaktör för hans tidning Moore – "ett livsstilsmagasin för män".

– Att ha en grabbtidning med en grabbredaktion och en fotostudio blir för grabbigt och dumt, konstaterar han när jag påpekar att det bara jobbar tjejer här och tillägger: 

– Det är ofta mer ordning och reda med tjejer.

"En bild bakifrån, en på alla fyra, bam, bam, bam, nästa"

Moore publicerar inte längre nakenbilder i tidningen. 

– Det finns ingen marknad för den typen av bilder längre och jag är inte lika road av det. Ett tag stod jag bara och gjorde råkommersiella bilder, det var som att jobba på McDonald's och äta Big Mac & Co varje dag. En färdig mall att gå efter: En bild bakifrån, en på alla fyra, bam, bam, bam, nästa.

Vad skulle du säga om din dotter ville vika ut sig som 18-åring?

– Jag skulle inte vilja att min dotter var med i en porrtidning men skulle det vara en fotograf som ville ta några snygga bilder som är sexiga skulle inte jag ha något emot det. Kolla på Miley Cyrus som är världens coolaste och mest framgångsrika kvinnliga artist just nu. Det är alltid på hennes villkor. Då ska man inte ta ifrån henne hennes rättighet och ba' ”hörru, ditt jävla luder, klä på dig", säger han och tillägger: 

– Men jag ser ju hellre att min dotter agerar bakom kameran än framför kameran för där har hon en karriär som baseras på vad hon presterar kreativt och inte att hon håller vikten. 

Själv försöker han vara så närvarande som möjligt.

– Tjejer som inte har några farsor du vet, de söker ofta en osund bekräftelse av det andra könet och får liksom inte till det med killar. När man frågar säger ofta dessa tjejer: "äh vi hörs inte, han fanns inte där". Då förstår man hur viktigt det är att vara en närvarande och bra pappa.

– Det värsta som kan hända en ung tjej är att hon bygger en identitet runt hennes utseende och det har ju jag sett, när någon har en dålig hårdag rasar hela personens tillvaro för att det är så viktigt för henne.

Var går gränsen för vad som är kvinnoförnedrande?

– Det handlar uteslutande om sammanhanget. Men porren är ju tråkig för den är ju så platt, det är bara pumpa, pumpa, pumpa. 

"Intellektuell rasism"

– Men om en tjej inte kommer in på högskolan och kan läsa fem år psykologi, ska man då ta ifrån henne rätten att stå och dansa som gogodansare? Ska de som kommit in på universitet ba': ”Plugga din jävla hora”. Det blir ju jättekonstigt! Det blir en form av intellektuell rasism. En autobahnprostituerad har väl samma rättigheter som en läkarstuderande, säger Bingo och kan inte låta bli att skratta åt ordet han just kom på. 

Sedan tar han en klunk av sitt kaffe.

– Den stora massan är med på noterna tror jag, sedan finns det alltid intellektuella, lite militanta, hardcore-feminister som analyserar allt politiskt, säger han och avslutar: 

– Lika rättigheter är självklart men jag vill inte ha ett könlöst samhälle.

/
/
/