Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Guldkantade avtal i LO-borgen

- 31/03/2009, 08:52 -

"Det är så det funkar."

Det var Erland Olauson, LO:s förre vice ordförande, som tillsammans med Göran Tunhammar förhandlade fram Christer Elmehagens pensionsavtal. När Olauson själv gick i pension för två månader sedan gjorde han det med ett pansionsavtal värt 12 miljoner kronor.

– Det är så det funkar. Erland Olauson har inget annat avtal än de andra cheferna, säger Mats Eriksson pressekreterare hos LO, enligt Expressen.

Vilket verkar stämma. En granskning av den nuvarande LO-ledningen visar att han är långt i från ensam om guldkantade kontrakt och pensionsavtal, skriver Politikerbloggen. De fyra topparna i LO-borgen har pensionsavtal värda nästan 29 miljoner kronor.

– Tolv miljoner låter ju helt orimligt, men det är klart att slår du ut det på 33 års anställning så låter det rimligare, säger Erland Olauson, enligt Politikerbloggen.

Frågan är om LO:s medlemmar håller med honom.

Elmehagens pension

Under det styrelsemöte i mars 2004 där vd:n Christer Elmehagens guldkantade pension stod på dagordningen avhandlades det bara i all hast och i vaga termer av Göran Tunhammar. Några summor eller detaljer nämndes inte.

”Allt upplagt för att frågan snabbt ska avklaras”, enligt källor till Svenska Dagbladet.

När styrelseledamöter några veckor senare återkom med frågor kring summor och vilkor blev de bara avsnästa av en irriterad Tunhammar.

Skrivet av: