Första svaren kring turerna i AMF

Sanningens minut har kommit för den hårt kritiserade LO-ordföranden och övriga i styrelsen för AMF Pension.


Den svenska arbetarrörelsen är i kris. Efter avslöjandena om de generösa bonussystemen och pensionsavtalen hos toppchefer inom AMF Pension har det hettat till ordentligt för Wanja Lundby-Wedin som både är ledamot i AMF Pensions styrelse men också ordförande för LO.

Själv har hon ständigt förnekat att hon vetat om att förre vd:n för AMF, Christer Elmehagen, ska ha fått 30 miljoner på tre år. Totalt fick han 104 miljoner kronor för tio års tjänst i bolaget. Senare har hon ångrat att hon inte krävde AMF-vd:ns avtal på bordet.

Sent i kväll kommer LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin att kommentera revisorernas utredning av AMF:s omdiskuterade pensionsaffärer. En pressträff, där även LO:s avtalssekreterare Per Bardh närvarar, är utlyst till tidigast klockan 23.00 i LO-huset i Stockholm.

Den första analysen revisorerna kommer att presentera gäller tidigare vd Christer Elmehagens och den sedermera sparkade vice vd Ingvar Skebergs flytt av pensionspengar. Flytten skedde före AMF:s beslut att ta tillbaka pengar från pensionsspararna och utreds också av Finansinspektionen (FI).

Charlotta Carlberg, chef för FI:s rättsavdelning, har tidigare sagt att AMF inte brutit mot någon regel i försäkringsrörelselagen, utan att det handlar om hur företagets interna etiska riktlinjer ser ut.

–Det som utreds är ansvaret hos vd och vice vd för att de flyttat pensionsmedel och konsekvenserna av det, säger AMF:s styrelseordförande Tunhammar till TT.

Den andra, betydligt mer omdiskuterade punkten gäller styrelsens ansvar för utformningen av Elmehagens pension.

–Den punkten rymmer mycket mer teknikaliteter och tar därför mer tid, men det man ska ta reda på är om vi inbetalat för stora premier och i så fall varför, säger Tunhammar.

AMF Pension ägs av Svenskt Näringsliv och LO och särskilt LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin har kritiserats hårt för att hon varit med och beviljat Elmehagen en ovanligt generös mångmiljonpension.

Lundby-Wedin har sagt att hon känner sig "grundlurad" och att hon inte sett de dokument som förklarar hur Elmehagens pension kunnat bli så hög.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!