Elmehagen känner sig förföljd

Medarbetare vägrade flytta Elmehagens pension.


Christer Elmehagen, AMF Pensions tidigare vd, känner sig jagad och felaktigt behandlad i medierna. Nya uppgifter visar att han i vintras begärde flytt av sitt pensionskapital på 33 miljoner kronor vägrade tjänstemännen att utföra transaktionen. Först när Elmehagen tagit hjälp av bolagets chefsjurist lyckades han trumfa igenom flytten och spara 3 miljoner kronor. Det skriver Svenska Dagbladet och hänvisar till flera välunderrättade källor.

En mycket upprörd Christer Elmehagen tillbakavisar uppgifterna.

– Det är en ren lögn, en ren skär lögn, säger han till TT.

Elmehagens version har hela tiden varit att han på eget initiativ konsulterat chefsjuristen för att försäkra sig om att åtgärden var i linje med gällande regler. Men enligt Svenska Dagbladets källor begärde Elmehagen en flytt av pengarna utan någon juristkonsultation. Flera av tjänstemännen reagerade då oerhört kraftigt. Man ansåg en flytt vara oetisk och kanske till och med ett lagbrott.

Först efter juristens besked att flytten inte stred mot några insiderregler kunde Elmehagen få igenom den och slippa en nedskrivning av sitt pensionskapital med 3 miljoner kronor.

Enligt Elmehagen kom frågan om flytt upp när en person i AMF:s tidigare vice vd Ingvar Skebergs ledningsgrupp frågade om de kunde flytta sin pension. Skeberg ska då ha kontaktat Elmehagen för att sedan ta upp frågan med chefsjuristen.

– Sedan, efter det att utredningen var klar, ansökte jag om flytt. Inte vid något tidigare tillfälle har jag gjort det, säger Christer Elmehagen till TT.

När han begärde flytten gjorde han det via en mäklare som alltså har uppgiften om när den kontakten togs.

– Det kommer jag plocka fram nu, vilket datum som jag gick in med min ansökan, för det här är ren lögn, säger han.

–Det här känns som förföljelse.

Enligt Elmehagen har han inte heller fått något chans att kommentera uppgifterna i Svenska Dagbladet.

Han vänder sig också återigen mot att hela diskussionen kring AMF Pension har förts i det offentliga.

– Jag har vid varje tillfälle som jag har framträtt bett att vi ska sätta oss ned och lösa detta, men i stället har hela diskussionen förts via media, säger han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!