Måndag 25 Okt
Stockholm

Jakten på en Facebook-efterlyst "hunddödare"

En ung kvinna med skyddad identitet hängs ut på Facebook.
1 av 3
En ung kvinna med skyddad identitet hängs ut på Facebook. Foto: Faksimil Facebook/Montage
Efterlysningen har totalt delats nära på 6 000 gånger.
2 av 3
Efterlysningen har totalt delats nära på 6 000 gånger. Foto: Faksimil Facebook
Hon hängs ut både på Facebook och Flashback.
3 av 3
Hon hängs ut både på Facebook och Flashback. Foto: Faksimil Facebook

En Facebookefterlysning stormar på nätet. Den här gången är det en ung kvinna med skyddad identitet som hängs ut. En hel familj har hotats och polisen kopplats in i fallet. Men trots obekräftad information fortsätter ivriga facebookanvändare att sprida felaktiga varningar.

Kommentera (220)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Efterlysningar

Fenomenet med falska Facebook-efterlysningar fortsätter. Trots att flera visat sig vara totalt påhittade

När Nyheter24 kontaktar polisen om onsdagens fall suckar den förste utredaren vi kommer i kontakt med. "Jaha, ännu en Facebook-grej. Hur ska vi hinna lösa riktiga brott när det hela tiden kommer in en massa Facebook-saker?".

Det kan, eller borde redan vara dags för polisen att se det hela på ett annat sätt. Det är inte bara en "Facebook-uppdateringar", det är information som sprids som kan vara ödesdigra för personerna som får sina uppgifter spridda. När 5 000 människor delar en skyddad persons identitet handlar det inte längre bara om några enstaka Facebook-uppdateringar. Det handlar om människors liv. Det är rykten som kan ta fruktansvärd lång tid att bli av med. Människor lever sina liv på nätet. De begår även brott på nätet. 

-----------------------

Men även om polisen ändrar inställning, som många faktiskt redan har, och börjat se på Facebook på ett annat sätt, så kvarstår problemet med "vanliga" medborgares delningshysteri. Nyheter24:s förre kriminalreporter Erik Carlsson har skrivit en kolumn om fenomenet. "Det verkar inte spela någon roll att polisen jämt och ständigt går ut och varnar för att sprida tveksamheter på Facebook. Källkritiken är helt enkelt död". 

"VARNING!" XX har skjutit 2, ev. 3 fullt friska hundar. XX tar emot hundar som fodervärd, inom kort slutar hon höra av sig, byter nummer och blir totalt okontaktbar." 

På mindre än ett dygn har en statusuppdatering som varnar för en 22-årig kvinna delats nära 800 gånger. Bild på kvinnan tillsammans med tre hundar, hennes för- och efternamn och adress sprids för fullt på Facebook bland människor som öser ur sig sitt förakt mot kvinnan och sin empati för hundarna.

Men det började redan tidigare, med en annan Facebookstatus.

Delats nära 5 000 gånger

Den 26 januari postade en kvinna en efterlysning på Facebook. En efterlysning där hon beskriver att hennes dotters dalmatinerhund lånats ut till en fodervärd i Dalarna och sedan försvunnit. Fodervärden är samma 22-åring från ovanstående inlägg. 

Enligt kvinnans efterlysning ska det hela ha upptäckts när hennes dotter skulle hämta hunden från den 22-åriga fodervärden. Det visade sig att det inte fanns någon hund att hämta. Eftersom dalmatinern, enligt den efterlysta 22-åringen, ska ha rymt, blivit påkörd och hittats död.

Kvinnan och hennes dotter valde då att upprätta en polisanmälan om undanhållande av hund. I efterlysningen skriver hon att familjen är säkra på att hunden fortfarande är vid liv och utlovar en belöning på 2 000 kronor till den som hittar djuret. Efterlysningen har i skrivande stund delats 4 800 gånger. Dagen efter gjorde hon ännu en uppdatering där hon skriver att hunden är död. Med ett hjärta tackar hon alla som delat den förra tråden. En tråd som fortfarande ligger kvar och fortsätter att spridas.

Två dagar senare kom "varningen" som nu delats 800 gånger. Plötsligt var det inte bara en hund som försvunnit. Nu är det tre som troligen skjutits ihjäl. Bild på den 22-åriga kvinnan och tre hundar, varav en är dalmatinern från det första inlägget finns bifogat. Samt för- och efternamn och adress.

Slutar inte på Facebook.

Redan dagen efter att kvinnan postat den första efterlysningen den 26 januari hakade Flashback på. På forumet har tråden om 22-åringen blivit tio sidor lång på 48 timmar. Nu är det inte endast bild och adress som hängs ut. Även personnummer, bloggadress och familjemedlemmar hängs ut på forumet. Överallt varnar man för "galningen" och en del spekulationer leder bland annat till att 22-åringen "sitter inspärrad" på rättspsyk i Säter.

Den adress som sprids, både i Facebook-varningen och på Flashback leder inte till varken 22-åringen eller hennes familj. I stället går den till en annan ung kvinna, som inte har något med varken hundar eller dödsskjutningar att göra. Trots det har hon ofrivilligt hamnat i en massiv Facebookjakt. I ett försök att få folk att sluta dela hennes adress skriver hon: "Jag vill gärna lämnas utanför det här då jag inte har med händelsen angående hunden att göra! Var vänlig och respektera det så ja vill känna mig trygg i mitt egna hem!"

Men varningen fortsätter att spridas med fel adress på Facebook. Samtidigt som en annan adress, den som går till 22-åringens familj, sprids på Flashback. Det talas om att flera polisanmälningar gjorts, om att 22-åringen systematiskt skjutit ihjäl djur som hon åtagit sig att ta hand om, för att därefter gå upp i rök.

Polisen: "Knappast högsta prioritet"

Nyheter24 kontaktar polisen som bekräftar ett en anmälan gällande olovligt förfarande av hund finns. Det står inget om att en hund skjutits ihjäl, utan endast undanhållits. Det är dock en anmälan och förundersökning som med polisens egna ord "knappast har högsta prioritet".

Bortsett från den anmälan finns två till på samma 22-åring. Men inte som misstänkt, utan som målsägande. Det är 22-åringen själv som samma dag som den första anmälan kom in, anmält att någon på röjt hennes skyddade identitet och börjat sprida den på Internet. 

Efterlysningen som nära 5 000 personer delat, och varningen som 800 andra fortsätter att sprida innehåller alltså information om en person med skyddad identitet.

Mamman: Hon har blivit dödshotad

När Nyheter24 får kontakt med 22-åringens mamma är hon förkrossad. 22-åringen är livrädd och vågar inte gå ut. Anledningen till att hon sedan flera år tillbaka har skyddad identitet är att en person suttit inne för misshandel på henne. En person som nu, efter att identiteten röjts, dykt upp på gården där 22-åringen befann sig.

Enligt mamman stämmer ingenting av det som sprids på Facebook och Flashback. Hundarna, som ska ha skjutits ihjäl, har varit i familjens ägo och varit tvungna att avlivas. En för att den bet en person, den andra efter att ha blivit sparkad av en häst i huvudet. Huruvida hundarna avlivats på rätt sätt, eller varit i rätt ägandeskap, är dock obekräftade och omstridda uppgifter.

Facebooktråden har nu försatt hela familjen i en svår situation. Människor ringer hem till dem och slänger på luren. 22-åringen har fått motta dödshot. Mamman har polisanmält händelsen och anmält tråden på Facebook. Men enligt familjen anser inte Facebook att den innehåller information som skadar, och väljer därför att låta tråden ligga kvar.

Livet har blivit ett helvete för 22-åringen och hennes familj. En hund kan enligt obekräftade uppgifter ha dött och en tvist om ägarskap finns. Frågan är om det är skäl nog att riskera en ung kvinnas framtid.

Kommentera (220)
Kopiera länk
Dela