Reaktionerna har varit många.
1 av 2
Reaktionerna har varit många.
2 av 2

Skrev att han köpt sex – hyllades som "kung"

Han hävdade i sin blogg att han köpt sex av en prostituerad i Prag. Kort därefter följde hyllningar i kommentarsfält på bloggen och Facebook. – Få skulle stå för detta helt öppet, säger psykologen Jonas Mosskin till Nyheter24.


SVERIGE. Under torsdagen spreds ett blogginlägg i sociala medier. I blogginlägget hävdade en ung kille, i 18-19-årsåldern, att han under en resa till Prag hade köpt sex – och publicerade samtidigt flera bilder på sig själv tillsammans med den kvinna han påstod sig ha köpt sex av.

På nätet var reaktionerna många.

"Om det här är sant och den här människan finns; SÅ JÄVLA VIDRIGT. Kommentarerna får mig att gråta", skrev en person på Twitter.

"Vilket svin. Dags att skicka hans text till hans föräldrar", menade en annan.

"Han skryter"

Även teve- och radioprofilen Cissi Wallin reagerade.

"Han får rösta i höst. Han är knappt vuxen men ser redan på kvinnor som "bitches n hoes". Han köper sex och skryter", skrev hon på Twitter.

Men även om många starkt visade sin avsky för inlägget – så var det ännu fler som kom med hejarop och kallade honom för "kung".

Kommentarsfälten, både på blogginlägget och på killens Facebooksida, fylldes snabbt av personer som uppmuntrade honom och stred för hans rätt att köpa sex – samtidigt som man ägnade sig åt grov slutshaming. 


Enligt psykologen Jonas Mosskin är det få av kommentatorerna som verkligen står för det som skrivs men att det ändå finns problematiska åsikter bland framförallt unga män i dag. Jonas är särskilt intresserad av ungas relation till sociala medier och har själv reagerat på blogginlägget. 

Varför väljer man att blogga om en sådan här grej helt öppet?

– Det är antagligen en medveten provokation från hans sida. Man vet att man man går över gränsen. Det vet de som kommenterar också, att man faktiskt går över en moralisk gräns.

Är kommentarerna dessa personers riktiga åsikter?

– För en del är det nog ett uttryck för uppriktiga sexistiska åsikter. Men få skulle stå för detta helt öppet och till exempel ställa upp i radio, teve eller en tidning. Det handlar om att man gömmer sig bakom en anonymitet på nätet.

Är det helt vanliga människor som som skriver sådant här?

– De flesta är vanliga, men det är klart det finns folk med sexistiska och problematiska åsikter. Bland unga killar och män i allmänhet kan det finnas en väldigt grabbig jargong, som förstärks av oreflekterad gruppdynamik. Det får lätt fritt spelrum på nätet. 

I Sverige är det sedan 1999 förbjudet att köpa sex.

I dagsläget vill Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Kristdemokraternasamt Folkpartiets och Centerpartiets respektive kvinnoförbund göra sexköp utomlands för svenskar olagligt.

Riskerar inga påföljder

Det som i praktiken skulle hända om en sådan lag instiftades är att ta bort kravet på dubbel straffbart, det vill säga att för att dömas för brott utomlands måste handligen vara olaglig även i landet i fråga.

Sverige har redan i dag tagit bort dubbel straffbarhet när det gäller sexuella övergrepp mot barn och barnpornografibrott. Då fallet i dag inte är så och prostitution, dock inte bordeller och koppleri, är lagligt i Tjeckien så är det fullt möjligt för svenskboende att åka till Tjeckien, köpa sex och sedan lägga upp det på internet utan att riskera påföljder.

Den som hänger ut personen i artikeln kommer att få sin kommentar borttagen och bli spärrad från att kommentera. I värsta fall kan Nyheter24 välja att stänga ner kommentarsfältet helt och hållet.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

1 timme sedan
Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.