1 av 3
Vad tror du händer?
2 av 3
Vad tror du händer?
Se filmen för att se vad damen säger till den lilla flickan.
3 av 3
Se filmen för att se vad damen säger till den lilla flickan.

Så reagerar svenskarna på den frusna flickan

Hur skulle du reagera om du såg en ensam liten flicka sitta utan ytterkläder och frysa mitt i vintern? Nyheter24 bestämde sig för att testa hur mycket medkänsla svenskarna egentligen har.


Kriget i Syrien

Kriget i Syrien har rasat i snart tre år och 6,5 miljoner människor har tvångsförflyttats inom landet, och två miljoner tvingats fly till grannländer. Många av dessa är barn. Situationen är så pass akut att SOS Barnbyar i Norge startat ett aktionsnätverk där människor uppmanas skänka pengar. 

För att skapa medvetenhet kring detta bestämde sig SOS Barnbyar för att sätta en norsk elvaårig pojke, endast iklädd en tunn, långärmad tröja, på en busshållplats i ett snöklätt Oslo. Med dold kamera spelade de in hur människor reagerade på att se pojken – och om de hjälpte honom.

STOCKHOLM. Drygt sex miljoner människor har sett klippet på den frusne pojken i Oslo som sitter ensam och övergiven på en busshållsplats.

Klippet är producerat av SOS Barnbyar i Norge för att uppmärksamma barns utsatta situation i Syrien och samtidigt testa hur mycket medkänsla norrmännen egentligen har. Det visar sig att norrmännen faktiskt bryr sig.

Nyheter24 testar svenskarna

Efter att ha sett klippet beslutade Nyheter24 att testa om svenskarna är lika välvilliga som norrmännen. Två personer gav flickan mössa och vantar. Två frågade hur det var med henne. 21 personer brydde sig inte.

Tioåriga skådespelerskan Ella Fogelström placerades ensam på en bänk i en busskur – utan varken jacka, mössa eller handskar – en kall och snöig fredag, under lunchtid mitt i centrala Stockholm. Utrustad med dold mikrofon och smygfilmad på behörigt avstånd genom fönstret från en restaurang rakt över gatan satt Ella ensam och huttrade.

Flera människor passerade. Många stannade i samma kur, sneglade och såg sig omkring. Men ytterst få reagerade.

Betyder det att svenskarna är mindre omtänksamma än norrmännen? Se filmen nedan och avgör själv.

LÄS MER: Anette hjälpte den frusna flickan: "Ser du något – gör något"

Fotnot: Det norska projektet filmades under två dagar, Nyheter24:s under två timmar. Två av personerna i filmen som inte tycks bry sig är återkommande – det är Nyheter24:s reportrar Matilda Andersson och Olivia J Berntsson.

/
/
/
/
/
vem
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hade du lånat ut din jacka?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

1 timme sedan
Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

1 timme sedan
Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.