Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så reagerar svenskarna på den frusna flickan

- 22/02/2014, 12:08 -
1 av 3

Vad tror du händer?
2 av 3

Vad tror du händer?

Se filmen för att se vad damen säger till den lilla flickan.
3 av 3

Se filmen för att se vad damen säger till den lilla flickan.

Hur skulle du reagera om du såg en ensam liten flicka sitta utan ytterkläder och frysa mitt i vintern? Nyheter24 bestämde sig för att testa hur mycket medkänsla svenskarna egentligen har.

STOCKHOLM. Drygt sex miljoner människor har sett klippet på den frusne pojken i Oslo som sitter ensam och övergiven på en busshållsplats.

Klippet är producerat av SOS Barnbyar i Norge för att uppmärksamma barns utsatta situation i Syrien och samtidigt testa hur mycket medkänsla norrmännen egentligen har. Det visar sig att norrmännen faktiskt bryr sig.

Nyheter24 testar svenskarna

Efter att ha sett klippet beslutade Nyheter24 att testa om svenskarna är lika välvilliga som norrmännen. Två personer gav flickan mössa och vantar. Två frågade hur det var med henne. 21 personer brydde sig inte.

Tioåriga skådespelerskan Ella Fogelström placerades ensam på en bänk i en busskur – utan varken jacka, mössa eller handskar – en kall och snöig fredag, under lunchtid mitt i centrala Stockholm. Utrustad med dold mikrofon och smygfilmad på behörigt avstånd genom fönstret från en restaurang rakt över gatan satt Ella ensam och huttrade.

Flera människor passerade. Många stannade i samma kur, sneglade och såg sig omkring. Men ytterst få reagerade.

Betyder det att svenskarna är mindre omtänksamma än norrmännen? Se filmen nedan och avgör själv.

LÄS MER: Anette hjälpte den frusna flickan: "Ser du något – gör något"

Fotnot: Det norska projektet filmades under två dagar, Nyheter24:s under två timmar. Två av personerna i filmen som inte tycks bry sig är återkommande – det är Nyheter24:s reportrar Matilda Andersson och Olivia J Berntsson.

Hade du lånat ut din jacka?