Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Butikschef hällde vatten på tiggande kvinna

- 11/03/2014, 13:28 -
Inlägget som beskriver händelsen har på kort tid fått stor spridning.

Inlägget som beskriver händelsen har på kort tid fått stor spridning.

Facebook/TT Bild/Montage

En butikschef på en Hemköpsbutik i Göteborg ska under tisdagen ha hällt vatten över en kvinna som satt utanför och tiggde.
– Jag frågade vad han sysslade med, säger ett vittne till Nyheter24.

GÖTEBORG. En butikschef i Göteborg ska enligt ögonvittnen ha kastat vatten på en kvinna som satt och tiggde utanför butiken.

Enligt uppgifter ska flera människor ha bevittnat händelsen och genast visat sin ställning genom att ifrågasätta mannen, säger Per Adolfsson, ett vittne på plats, till Nyheter24.

– Jag var precis på väg att gå in i butiken för att handla när jag såg att en kvinna som tiggde utanför var helt blöt och att hennes pengar låg utspridda över marken, hon såg ganska knäckt ut, säger Adolfsson.

Han berättar också att det redan stod en kvinna på platsen som hade sett hela händelseförloppet. Hon ska ha berättat att butikschefen kommit ut och slängt en hink vatten över skyltfönstret så att det hamnade på den tiggande kvinnan.

Kastade vatten igen

Medan Per stod och pratade med ögonvittnet kom butikschefen än en gång ut med en hink vatten och kastade den mot fönstret så att det återigen hamnade på kvinnan. 

– Då frågade jag vad fan han sysslade med och sa att kvinnan hade all rätt att sitta där, säger Adolfsson. 

Det andra vittnet som stod där hade redan börjat argumentera med honom sedan innan och ifrågasatt hans beteende. Enligt Per Adolfsson ska mannen då ha sagt "Gå härifrån, ni ska skita i det här! Jag har rätt att tvätta mina fönster!"

– Och då blir man så arg att det nästan svartnar. Men ganska omgående så anslöt sig en ilsken grupp majornatanter till den stackars kvinnans försvar. Till slut såg han ganska liten ut.

– Visst, man borde kanske polisanmäla. Men det känns ändå som att det mest konkreta man kan göra är att göra så som jag gjorde, säga "det här är sista gången jag handlar här". 

Butikschefen dementerar

Nyheter24 har vid upprepande tillfällen försökt komma i kontakt med butikschefen, som varit helt nerringd och inte gått att nå.

Däremot låter han hälsa via pressekreteraren på Axfood, Ingmar Kroon, att påståendena är felaktiga.

– Han är medveten om Facebook-meddelandet och säger att det är ”helt befängt”, säger Kroon till Nyheter24 och fortsätter:

– Enligt honom har de tvättat fönster och haft hinkar med vatten ute. Det är vad man gör när det är vår och solen skiner. Att han skulle ha hällt vatten på någon tiggare är helt felaktigt, hälsar han.

"Det är ett skamligt beteende"

Per Adolfsson berättar att han är van med den här typen av attityder gentemot hemlösa, vilket tiggare ofta är.

– Så jag var tyvärr inte så chockad. 

Han säger att han sedan tidigare är väl medveten om att beteenden som butikschefens existerar, men att det blir ännu mer upprörande när man stöter på det själv.

– Att det händer mitt på dagen och i strålande solsken är det som är det mest upprörande. Att man kan med att göra något sådant mitt på öppen gata. Tror han att det är acceptabelt beteende och att det kommer gå obemärkt förbi? Det är det som är lite skrämmande. Att man inte förstår att det här är ett skamligt beteende som folk kommer att reagera mot. 

Vad kan vi göra för att ändra attityderna?

– Jag tror att i sådana här lägen är det man kan göra är att visa att man inte accepterar det. Att ta ställning i det lilla, helt enkelt. Att ur det lilla försöka ta ställning i fikarummet när åsikter yttras som man inte håller med om. Lite vanligt civilkurage helt enkelt, säger Adolfsson. 

Han berättar också att det var flera som kom fram och frågade den tiggande kvinnan hur det hade gått.

– Det betydde nog väldigt mycket för henne även om det inte förändrar samhället i stort.